Nino Costa D.O.C. Langhe Nebbiolo d’Alba ‘Carlun’ 2018  

Prijs € 13,76

Wijntype: rood

Producent: Nino Costa

Opmerking over de producent: familiebedrijf: Het bedrijf ontwikkelt zich langzaam tot de top bedrijf in de groeiregio Roero. Dit ligt net buiten het klassieke Barolo gebied. Zijn topwijn ´Gepin´ krijgt de laatste jaren vaak de zogenaamde klassificatie van ´Tre Bicchieri´in de Gambero Rosso. Nino is een aanstekelijke en enthousiaste wijnmaker.

Land en herkomstgebied: Italië, D.O.C. Langhe Nebbiolo d’Alba.

Druivensoort en opvoeding: 100% Nebbiolo.

Stijl: zoet-zuur, kruidig en jong door de tannines.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): donker fruit, balsamico, zoethout, zoete specerijen, stevige zuren, kruidnagel en tannines.

Nino Costa Nebbiolo d’Alba ‘Carlun’

Beste wijn-spijs combinatie: herfst wijn, past goed bij zijn typische seizoensgerechten, perfect bij Risotto met Paddestoelen of Pompoen, Osso Bucco, Truffelgerechten, Saltimbocca, Tagliata di Manzo.

Goede wijn-spijs combinatie: Stoofschotels. Gebraden en gegrilde vleesgerechten van alle soorten.

Afbreuk – combinatie: Niet bij vis. Hooguit bij schelpdieren met een tomatensaus.

Aanbevolen drink–Aanbevolen drink–temperatuur: 14-18°.

Opmerkingen: De Nebbiolo is de koningsdruif van Piemonte: Deze druif heeft als zichtbaar kenmerk zijn lichte kleur en een karakteristieke smaak. Jong gedronken zijn er relatief veel tannines, maar ze hebben een hoog bewaarpotentieel.

Durio Monferrato Bianco (Arneis) 2021

Prijs: €  7,65     Reserveren    

Wijntype: Wit

Producent: Durio

Durio Monferrato Bianco

Opmerking over de producent: Familiebedrijf. Dit is een wat ouder bedrijf dat vooral ook vroeger zijn druiven verkocht. Het domein ligt nog net in het gebied van Monferrato, De wijngaarden liggen naast de beroemde wijngaarden van Vietti. Pierro Durio is een jonge en enthousiaste wijnmaker.  Hij zei vaak bezoek te krijgen van nederlandse klanten, die hem bezoeken vanaf een dichtbijzijnde camping. Hij weet zijn hoe geode wijnen gemaakt worden.

Land en herkomstgebied: Italië , D.O.C. Monferrato.

Druivensoort en opvoeding: 100% Arneis. Roestvrij stalen vaten. 14,5% alcohol

Stijl: Fris, wat kruidig en mooie mineraliteit.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): frisse groene appel, bloemig, venkel en mineraiteit in de afdronk. Dit is een mooie frisse maar ook gestructureerde wijn, kun je zo drinken als aperatief maar kan ook goed gematched worden bij eten.

Intensiteit / concentratie–karakter en lengte: redelijk krachtig door zijn frisse en fruitige karakter.

Beste wijn-spijs combinatie: Risotto´s  en pasta´s (b ijv. primavera, asperges) met venkel, zuurhoudende kruidige salades, Bouillabaise, schaal- en schelpdieren.

Goede wijn-spijs combinatie: voorgerechten met vis en lichte (witte) vleesgerechten, gerechten uit de oosterse keuken, vegetarisch eten. Verder ook geitenkaas en alle blauwschimmel-kazen.

Afbreuk–combinatie: roomsoepen en gerechten met vette romige sauzen.

Aanbevolen drink–temperatuur:    8-11°

Opmerkingen: Zoals bijna alle Arneis is dit een frisse stijl. De wijn is niet gemaakt om lang te laten liggen, maar vooral om lekker jong te drinken.

Durio Barbera d’Asti L’Armatore 2019   

Durio Barbera d’Asti L’Armatore

Prijs: €  9,22

Wijntype: rood

Producent: Durio

Opmerking over de producent: Familiebedrijf. Dit is een wat ouder bedrijf dat vooral ook vroeger zijn druiven verkocht aan grote producenten. Met een jonge generatie aan het roer zijn ze nu ook zelf wijnen gaan maken, en hoe.

Land en herkomstgebied: Italië , D.O.C. Barbera d’Asti

Druivensoort en opvoeding: 100% Barbera

Stijl: gemakkelijk, fris en fruitig

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): fris rood fruit, goede zuren maar ook zoete kersen, beetje dikkig. Dit is een aangename Barbera. Waar soms de zuren nog te veel kunnen overheersen is de zoet-zuur balans hier prima in orde en heeft hij jong al een goede fruit-concentratie. Aangenaam om mee te borrelen maar kan ook bij het eten.

Beste wijn-spijs combinatie: Pasta´s, pizza´s, risotto´s met tomaten, pesto en alle soorten paddestoelen. Prosciutto/rauwe ham en Salami(-gerechten)

Goede wijn-spijs combinatie: Stoofschotels. Gebraden vleesgerechten van alle soorten.

Afbreuk – combinatie: niet bij schaal en schelpdieren; niet bij vis. Voor zware en vettige vleesgerechten heeft deze Barbera wat weinig body en dan komt hij te zwak over. Dat is jammer.

Aanbevolen drink–Aanbevolen drink–temperatuur: 14-20°

Opmerking: Barbera is een druif met een lichte zurigheid. Als je de wijnen laat liggen smelten deze zuren verder weg en wordt de wijn nog iets lekkerder. Wij denken dat de maximale houdbaarheid  toch beperkt is tot maximaal een jaar of tien. Daarna begint de wijn achteruit te gaan. De ontwikkeling is hier volledig afhankelijkheid van de kwaliteit: hoe beter de wijn is, des te langzamer deze ontwikkeling is.

Cantina Povero D.O.C. Barbera d’Asti Maridà 2021 

Prijs: €  8,20         Reserveren

Producent: Cantine Povero

Cantina Povero Barbera d’Asti Maridà

Wijntype: Rood

Opmerking over de producent: Dit is een groot familiebedrijf, maar met een serieuze grote productie, waardoor het goede kwaliteit aan goede prijzen weet te koppelen.

Land en herkomstgebied: Italië , D.O.C. Barbera d’Asti.

Druivensoort en opvoeding: 100% Barbera.

Stijl: sappig, peperig en rond.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): zacht rood en donker fruit, lichte vanille, aangename zuren en een lichte peperigheid.

Dit is een wat vollere en rondere Barbera, met genoeg spanning. Prima als begeleiding bij eten, maar ook een wijn om wat later op de avond te drinken.

Beste wijn-spijs combinatie: Pastas en pizzas met een tomaten saus, rauwe ham en worst als fijne antipasti, risotto´s of pasta´s met paddestoelen.

Goede wijn-spijs combinatie: Stoofschotels. Osso Bucco, gebraden en gegrilde vleesgerechten van alle soorten.

Afbreuk – combinatie: niet bij schaal en schelpdieren, niet bij gebakken vis.

Aanbevolen drink–Aanbevolen drink–temperatuur: 14-20°

Opmerking: Barbera is een druif met een lichte zurigheid. Als je de wijnen laat liggen smelten deze zuren verder weg en wordt de wijn nog iets lekkerder. Wij denken dat de maximale houdbaarheid  toch beperkt is tot maximaal een jaar of tien. Daarna begint de wijn achteruit te gaan. De ontwikkeling is hier volledig afhankelijkheid van de kwaliteit: hoe beter de wijn is, des te langzamer deze ontwikkeling.

Ramirez de la Piscina Seleccion Reserva 2019

Prijs: ?? 13,16         Reserveren

Ramirez de la Piscina Seleccion Reserva

Naam van de Wijn: Seleccion Reserva 2017

Wijntype: rood

Producent: Bodegas Ramirez de la Piscina

Opmerking over de producent: Ramirez de la Piscina is een sympathiek familiebedrijf. Een bedrijf dat zowel minder aandacht lijkt wil besteden aan het niet meer goed werkende oude kwaliteit-systeem van crianza, reserva en gran reserva en anderzijds meer aandacht wil besteden aan het moderne kwaliteit-systeem:  het “single vineyard-systeem”. Wij konden hier een paar mooie moderne en fruitgedreven inkopen

Land en herkomstgebied: Spanje, D.O. Rioja

Druivensoort en opvoeding: 100% Tempranillo; 35 jaar oude wijnstokken. De rijp druiventrossen worden voor deze wijn geselecteerd

Neuskracht: stevig, maar komt in een groot glas pas na enige minuten de geur goed vrij    

Stijl: Stevige donkerrode wijn. Neem er een groot glas voor.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): Dit is een krachtige wijn. Je proeft zwarte bessen, zwarte kersen, caramel, mocca, beetje vanille, chocolade maar ook nog veel zachte tannines.

Beoordeling: Elegant en krachtig tegelijk. De sterke concentratie komt van het vele fruit in de smaak.

Beste wijn-spijs combinatie: Goede solo-wijn om ’s avonds te genieten met een kaasplankje.

Goede wijn-spijs combinatie: Gebraden en mooi rood vlees.

Afbreuk – combinatie: niet bij schaal en schelpdieren, niet bij vis, niet bij zachte voorgerechtjes (proef je te weinig van het eten, want deze wijn overtreft dan alles).

Aanbevolen drink–temperatuur:    16-20°.

Opmerkingen:

In de Rioja is in onze ogen opvallende ontwikkeling bij de rode wijnen aan de gang:

Nieuw is de hernieuwde blik op kwaliteit: Klasse in plaats van massa. Concentratie door selectie, vaak biologische methodiek en goed gebruik van oudere wijngaarden. Dit levert meer fruit-gedreven wijnen op. Zo schijnt het eigenlijk in het oude klassieke tijdperk geweest te zijn.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial