Tarlao Nineve Malvasia D.O.C. Acquileia 2023

Prijs: 9,85                Reserveren

Naam van de Wijn: Nineve Malvasia 2023

Wijntype: Wit

Producent:  Tarlao

Tarlao Nineve Malvasia D.O.C. Acquileia

Opmerking over producent: Jonge beginnende producent. Het domein ligt in het overgangsgebied tussen de bergen en de kustvlakte. Daardoor is de grond vruchtbaar en afhankelijk van de plaats ook rijk aan kalk. Goed te vergelijken met de Bordeaux-regio.

Land en herkomstgebied:  Italië (Friuli. Dit is in het Noord-Oosten aan de grens met Slovenië) D.O.C. Acquileia

Druivensoort en opvoeding: Malvasia 100% (Dit is de griekse variant van de Malvasia-druif). Opvoeding: 80% in roestvrij stalen vaten en 20% in eiken vaten.

Stijl: Dit is een volle en vettige stijl van de Malvasia -druif.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): Stevige geur. Frisse perzik, vettig, gele zoete appel, mineralig, licht bittertje

Intensiteit / concentratie–karakter en lengte: geconcentreerd fruit. Smaak blijft hangen

Beste wijn-spijs combinatie: Vettige/romige kazen. Gevogelte met romige sauzen

Goede wijn-spijs combinatie: schaal en schelpdieren. Vegetarische schotels

Afbreuk – combinatie: schotels met veel (groene) italiaanse of provencaalse kruiden.

Aanbevolen drink–temperatuur:   8-12°.

Tarlao Albero del Noce Merlot D.O.C Acquileia 2022

EURO 11,42                Reserveren

Naam van de Wijn: Albero del Noce Merlot 2022

Wijntype: Rood

Tarlao Albero del Noce Merlot D.O.C Acquileia

Producent:  Tarlao

Opmerking over producent: Jonge beginnende producent. Het domein ligt in het overgangsgebied tussen de bergen en de kustvlakte. Daardoor is de grond vruchtbaar en afhankelijk van de plaats ook rijk aan kalk. Goed te vergelijken met de Bordeaux-regio.

Land en herkomstgebied:  Italië (Friuli. Dit is in het Noord-Oosten aan de grens met Slovenië) D.O.C. Acquileia

Druivensoort en opvoeding: Merlot 100%, Opvoeding in 2e en 3e jaars eiken vaten.

Stijl: Dit is een volle fruitige stijl van de Merlot

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): Stevige geur. Zwarte kersen en zwarte bessen, chocolade, beetje laurier. Goed geintegreerde tannines ook als de wijn nog jong is

Intensiteit / concentratie–karakter en lengte: krachtig fruit.

Beste wijn-spijs combinatie: Vettige/romige kazen. Vlees

Goede wijn-spijs combinatie: gevogelte

Afbreuk – combinatie: vegetarisch eten op basis van gebakken ei of vegetarische ovenschotels met eieren, zoals fritatta´s. De wijn eist dan alle aandacht op en het eten valt weg.

Aanbevolen drink–temperatuur:   14-19°.

Dom. de Virvane A.O.C. Chablis 1er Cru Montmains

 Prijs € 23,62

Naam van de Wijn: Chablis 1er Cru Montmains

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is domaine-de-virvane-chablis-1er-cru-montmains.jpg
Dom. de Virvane A.O.C. Chablis 1er Cru Montmains

Wijntype: Wit

Producent:  Domaine de Virvane in Chablis

Opmerking over producent: Jonge beginnende producent en een deel van het wijnhuis Mauperthuis. De wijn wordt ook verkocht onder de naam Domaine des Maronnieres. Het domein ligt in de Chablis en daarmee hoort het bij de Bourgogne. Dit is het noordelijkste deel van de Bourgogne.

Land en herkomstgebied: Frankrijk,  A.O.C. Chablis 1er Cru Montmains

Druivensoort en opvoeding: 100% Chardonnay, roestvrij stalen vaten.

Stijl: Dit is de verfijnde stijl van de Chardonnay. Mooie solo-wijn

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): Vettig en een beetje mineraliteit. Perzik en een tropisch fruit.

Intensiteit / concentratie–karakter en lengte: geconcentreerd en blijft mooi hangen. Goed in balans

Beste wijn-spijs combinatie: Witte kazen. Gebakken vis die niet te vettig is. Coquilles st. Jacques.

Goede wijn-spijs combinatie: Wit vlees (Kip) maar ook wel ander gevogelte maar niet in combinatie met oosters kruiden.

Afbreuk – combinatie: Oosters gekruide schotels. Zure gerechten zoals salades met een dressing waar azijn in zit

Aanbevolen drink–temperatuur:   8-11°

Opmerkingen: Dit is een hele goede witte Bourgogne.

Weingut Bercher Weißburgunder Burkheimer VdP 2022    

Prijs € 10,02     Reserveren    

Wijntype: Wit

Producent: Weingut Bercher

Bercher Weißburgunder Burkheimer VdP

Opmerking over de producent: Een oud familiebedijf in de Kaiserstuhl (Regio Baden-Baden) in Duitsland. Hier wordt gewerkt met de typische franse druiven:  Spätburgunder (Pinot Noir), Weißburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris) en Chardonnay.

Land en herkomstgebied: Duitsland, VdP Ortswein, Regio Kaiserstuhl

Druivensoort en opvoeding: 100% Weißburgunder (= Pinot Blanc = Pinot Bianco).

Stijl: frisse florale wijn, geen vettigheid.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): rijpe appel, bloemetje in de geur, lichte bitterheid en mineraliteit

Intensiteit, concentratie, karakter en lengte: blijft redelijk hangen door de mineraliteit en het bittertje

Beste wijn-spijs combinatie: groene salades en vooral van Ijsbergsla, artisjokken

Goede wijn-spijs combinatie: Asperges, gegaarde vis uit de oven, niet vettige groenteschotels

Afbreuk – combinatie: alle gebakken en dus vettige etenssoorten.

Aanbevolen drink–temperatuur:    6-10°

Opmerkingen:

In het zuiden van Duitsland zijn de Weißburgunders in stijl vergelijkbaar met de Pinot Blancs uit de Elzas. De italiaanse Pinot Bianco, is vaak veel slapper.

Weingut Bercher Burkheimer Grauburgunder VdP 2023

 Prijs € 10,02     Reserveren    

Wijntype: Wit

Bercher Burkheimer Grauburgunder

Producent: Weingut Bercher

Opmerking over de producent: Een oud familiebedijf in de Kaiserstuhl (Regio Baden-Baden) in Duitsland. Hier wordt gewerkt met de typische franse druiven:  Spätburgunder (Pinot Noir), Weißburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris) en Chardonnay.

Land en herkomstgebied: Duitsland, VdP Ortswein, Regio Kaiserstuhl

Druivensoort en opvoeding: 100% Grauburgunder (= Pinot Gris = Pinot Grigio).

Stijl: droge witte wijn.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): perzik, gele appels, romig en toch een zekere frisheid. Licht bittertje/mineraliteit

Intensiteit, concentratie, karakter en lengte: behoorlijk intensief door zijn vettigheid en lange afdronk.

Beste wijn-spijs combinatie: stevige vegetarische schotels, stampotten met de “jus in het kuiltje” romige sauzen, asperge creme soep.

Goede wijn-spijs combinatie: gevogelte, gebakken vis al dan niet met romige sauzen.

Afbreuk – combinatie: rood vlees

Aanbevolen drink–temperatuur:    6-10°

Opmerkingen:

In het zuiden van Duitsland zijn de goede Grauburgunders net als in de Elzas fris met een goede mineraliteit en soms ook vettig.

Dit alles in tegenstelling tot de italiaanse Pinot Grigio, die vaak de frisheid mist en vooral heel erg mineralig/zoutig kan smaken.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial