5. Proeven als een pro de C.A.C.H.E.T.-Methode:

  • Deze manier van proeven is deels bedoeld om de kwaliteit van de wijn, maar deels ook bedoeld om te beschrijven hoe plezierig de wijn is.
  • Ook dit is een scorings-methodiek: Scorings-ranges van 1-10; of van 1-20; of van 1-100 punten
  • Hier kun je met de C.A.C.H.E.T.-Methode van Cees van Casteren aan de slag. Ook hiervoor is zijn boek: “proeven als een pro” een hele goede leidraad.
  • Je beoordeelt:

  1. C: Concentratie: dit is de intensiteit van de smaak. Voor velen, zoals Robert Parker, het  meest belangrijke element van de wijn.
  2. A: Afdronk ’s: Hoe lang en intensief blijf je de wijn proeven tijdens en na het doorslikken van de wijn?
  3. C: Complexiteit: hoeveel verschillende smaken proef je?
  4. H: Heb ik een klik met deze wijn?
  5. E: Evenwicht: Zijn alle elementen van de wijn in balans?
  6. T: Typiciteit: Is de smaak typisch voor deze druif, het klimaat en de omgeving waar de druif geteeld wordt?
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial