Vercoope, Vinho Verde, Alvarinho 2022

Euro  8,18           Reserveren 

Wijntype:  Wit

Producent:  Vercoope

Opmerking over producent: Dit is een Portugese coöperatie met een grote productie

Vercoope, Vinho Verde, Alvarinho 2022

Land en herkomstgebied: Portugal, Vinho Verde D.O.C.

Druivensoort en opvoeding:  Albarino, 100%, roestvrij stalen vaten.

Stijl: stevige witte wijn

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): peer, rijpe appel,  lichte honingsmaak een beetje petroleum

Intensiteit / concentratie–karakter en lengte: Een stevige wijn.

Beste wijn-spijs combinatie: Gerookte vis, oosterse (gebakken) schotels, gebakken vis.

Goede wijn-spijs combinatie: salades schaal- en schelpdieren, visschotels (geen tomaten vanwege hun hoge zuurgraad), blauschimmelkazen.

Afbreuk – combinatie: asperges, tomatensauzen.

Aanbevolen drink–temperatuur: 8-10°

Aanbevolen drink–temperatuur: 8-10°

Opmerkingen: Alvarinho is de Portugese benaming voor de Spaanse Albarino. Albarino verdiept zich net als Riesling na een paar jaartjes lagering. De petroleumsmaak wordt dan ook iets sterker. Soms is dat juist bij vettige maaltijden iets lekkerder.

Fossa Mala Sauvignon Blanc 2022

Prijs: 8,45          Reserveren 

Naam van de Wijn: Sauvignon Blanc

Wijntype:  Wit

Producent:  Fossa Mala in Pordenone

Fossa Mala Sauvignon Blanc

Opmerking over producent: De producent ligt in het overgangsgebied tussen de bergen en de kustvlakte. Daardoor is de grond vruchtbaar en afhankelijk van de plaats ook rijk aan kalk. Goed te vergelijken met de Medoc-regio in Bordeaux.

Land en herkomstgebied:  Italië (noordoostelijk aan de grens met Slovenië) D.O.C. Friuli

Druivensoort en opvoeding: Sauvignon Blanc, 100%. Roestvrij stalen vaten.

Stijl: Dit is de rijpe intensieve stijl van de Sauvignon Blanc. Dit is niet de stuivende lichte stijl.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): kruisbes en kruidigheid, ,

Intensiteit / concentratie–karakter en lengte: Hij is vettig en heeft voldoende zuurgraad. Redelijk krachtig.

Beste wijn-spijs combinatie: Asperges, geitenkaas (vooral oude: denk aan de Franse Chevre) en gerookte zalm, alle salades met verse en frisse tomaten, tomatensoep.

Goede wijn-spijs combinatie: Schaal-en schelpdieren, salades en vegetarisch eten. Denk ook aan alle blauwschimmel-kazen. Deze wijn blijft ook overeind bij groenten-met-creme-soepen.

Afbreuk – combinatie: Gebakken vis of vlees in combinatie met vette en romige sauzen. Liever niet bij asperge-cremesoep.

Aanbevolen drink–temperatuur:   8-10°

Opmerkingen: dit is een typische volle Sauvignon Blanc. Nogmaals: vettig, kruidig, zuurgraad. Daarmee is hij solo goed, maar heel erg goed als maaltijdbegeleider. Hij is ook goed door te drinken bij vele pasta-gerechten met vlees in plaats van een rode wijn. Daarmee kun je deze wijn voor de hele maaltijd gebruiken.

Fossa Mala Cabernet Sauvignon 2016

Fossa Mala Cabernet Sauvignon

Prijs: 7,48        Bestellen 

Naam van de Wijn: Cabernet Sauvignon 2016

Wijntype:  Rood

Producent:  Fossa Mala in Pordenone

Opmerking over producent: De producent ligt in het overgangsgebied tussen de bergen en de kustvlakte. Daardoor is de grond vruchtbaar en afhankelijk van de plaats ook rijk aan kalk. Goed te vergelijken met de Medoc-regio in Bordeaux.

Land en herkomstgebied:  Italië (noordoostelijk aan de grens met Slovenië). D.O.C. Friuli.

Druivensoort en opvoeding: Cabernet Sauvignon, 100%, 4 maanden in Barriques.

Stijl: harmonieus, vol rood. Geen harde/groene tannines. De druiven waren goed rijp bij de oogst en dat proef je.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen):  Rood en zwart fruit, chocolade en tannine.

Intensiteit / concentratie–karakter en lengte: redelijk krachtig met vrij veel fruit, makkelijk drinkbaar.

Beste wijn-spijs combinatie: Hij is erg lekker bij rood vlees

Goede wijn-spijs combinatie:  pizza’s, andere vleessoorten, gele en witte schimmelkazen.

Afbreuk – combinatie: lichte romige pasta’s, tomaten (-salades)

Aanbevolen drink–temperatuur:    17-19°

Arzenton Schioppetino 2018

Prijs: 7,94    Bestellen 

Naam van de Wijn: Schioppetino 2018

Wijntype: Rood

Producent:  Arzenton in Prepotto

Opmerking over producent: Dit is een echt boerenbedrijf, waarin de modern denkende zoon met kennis van het wijnmaken het bewind over gaat nemen van zijn ietwat ouderwets denkende vader.

Land en herkomstgebied: Italië (noordoostelijk aan de grens met Slovenië) D.O.C. Friuli.

Druivensoort en opvoeding: Schioppetino, 100%, betonnen vaten en geen eiken vaten.

Stijl: Dit is een lichte rode wijn.

Beschrijving van geur en smaak (fruit, kruiden, tertiaire tonen): zoete kersen, frambozen, speculaas-kruiden.

Intensiteit / concentratie–karakter en lengte: De wijn is licht, heeft toch veel smaak en is harmonieus.

Beste wijn-spijs combinatie: Limburgs “zuur vlees”, licht gevogelte zoals, kip, kwartel en parelhoen.

Goede wijn-spijs combinatie: eend, licht gekruid varkensvlees, oosters gekruide schotels.

Afbreuk – combinatie: zwaar lamsvlees, BBQ-vlees (dan komt de wijn te licht over).

Aanbevolen drink–temperatuur:   16-20°

Opmerkingen: Schioppetino is een typische druivensoort uit de regio van Friuli. Hij wordt nergens  anders ter wereld verbouwd.

Corvers Cauters Riesling R3

Prijs: 9,32           Reserveren

Naam van de Wijn: Corvers Cauters Riesling R3 2018

Wijntype: Wit

Producent:  Corvers Cauters

Opmerking over producent: Vader en zoon bepalen dit familiebedrijf. Het is een nieuwe stijl van wijnmaken. De wijnen komen van verschillende wijngaarden. Veel leisteen in de bodem. Ze kregen een vermerkin als “Entdeckung des Jahres” in de wijngids van Gault & Millau uit 2019. Perswijn schreef toen ook lovende woorden.

Land en herkomstgebied: Duitsland. Rheingau

Druivensoort en opvoeding: Riesling 100%. Roestvrij stalen vaten.

Stijl: Frisse geconcentreerde (moderne) Riesling.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): perzik, zoete appel, hele lichte honingsmaak,  lichte mineraliteit.

Intensiteit / concentratie–karakter en lengte: heel zacht gemaakt, intensief. Blijft lang hangen

Beste wijn-spijs combinatie: Hij is erg lekker bij “Flammkuchen” en Quiches

Goede wijn-spijs combinatie: gebakken vissoorten, vegetarische schotels, mossels en bij gevogelte. Deze wijn past bij groenten-aardappel-soepen (Bijv. erwtensoep)

Afbreuk – combinatie: meloen, asperges, asperge-cremesoep.

Opmerkingen: Heerlijk zacht/verfijnd en toch intensief gemaakt.

Opmerkingen: De Riesling in de Rheingau wordt iets minder (over-)rijp dan westelijker in de Nahe. Dit zorgt ervoor dat er iets meer firsse zuren na de oogst over blijven en de wijnen over het algemeen een iets minder sterke petroleumsmaak hebben.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): perzik, zoete appel, hele lichte honingsmaak,  lichte mineraliteit.

Intensiteit / concentratie–karakter en lengte: heel zacht gemaakt, intensief. Blijft lang hangen

Beste wijn-spijs combinatie: Hij is erg lekker bij “Flammkuchen” en Quiches

Goede wijn-spijs combinatie: gebakken vissoorten, vegetarische schotels, mossels en bij gevogelte.

Afbreuk – combinatie: meloen, asperges

Opmerkingen: Heerlijk zacht/verfijn en toch intensief gemaakt

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial