Terre di Serrapetrona DOCG  Vernaccianera Spumante Secco

Prijs: € 12,18     Reserveren    

Wijntype: Rood Spumante droog

Producent: Cantine Terre di Serrapetrona

DOCG  Vernaccianera Spumante Secco

Opmerking over de producent: Dit is een familiebedrijf in het plaatsje Serrapetrona. Dit ligt op 500 meter hoogte in de Appenijnen in Italie. De hoogte zorgt voor een late rijping en een late oogst. Te vinden op Youtube en op hun Website. Dit is een zeer aparte wijnregio met eigen druiven en wijnen.

Land en herkomstgebied: Italie,  Vernaccia di Serrapetrona DOCG

Druivensoort en opvoeding: 100% Vernaccia Nera, stalen vaten. De eerste gisting is gedurende 10-15 dagen in staal met inheemse gisten bij 22-24 °C, natuurlijke droging van een deel van de druiven (+50%) gedurende 2 maanden, tweede gisting van de gedroogde druiven in december-januari, derde gisting met Martinotti-methode 2 maanden.

Stijl: Een droge , rode en toch bubbelwijn. Genoeg smaak. Iets heel aparts.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): kersen, aardbeien en klein restzoetje

Beoordeling:  Een goede, rode en droge Sparkling. Goed in balans

Beste wijn-spijs combinatie: Schotel met vleeswaren en kazen, vleesvoorgerechten,

Goede wijn-spijs combinatie. Pastaschotels met bouillon, gestoofd kruidig vlees, gemengde gefrituurde gerechten

Afbreuk – combinatie: Schaal- en schelpdieren.

Aanbevolen drink–Aanbevolen drink–temperatuur: 8-12°. Schenk deze wijn dus koel in.

 Opmerking: De Vernaccia -druif is alleen te vinden in de regio van Serrapetrone

Cantine Monacesca Ribelle  D.O.C. Verdicchio di Matelica 2023       

Prijs: € 9,85     Reserveren    

Wijntype: Wit

Producent: Cantine Monacesca

Ribelle  D.O.C. Verdicchio di Matelica

Opmerking over de producent: Dit is een familiebedrijf in het plaatsje Matelica. Dit lig in de Marken in Italie. De vader, een echte Pater Familias, zegt deze kloonstam van de Verdicchio-druif zelf gekloond te hebben en naar Matelica gebracht te hebben. Ze maken al erg lang deze wijn op dit hoge niveau en wel sinds 1966. Een klassieker dus.

Land en herkomstgebied: Italie,  D.O.C Verdicchio di Matelica

Druivensoort en opvoeding: 100% Verdicchio di Matelica, stalen vaten.

Stijl: frisse en toch vettige wijn, veel smaak,

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): honig, perzik, gedroogde (gele) appels, mooie kruidigheid.

Beoordeling: stevige smaak, met mooie zachte kruiden.

Beste wijn-spijs combinatie: Mooie wijn bij flinke voorgerechten met gebakken of gestoofde vis. Hoofdgerechten met kip en gevogelte. Ook als er tomaten verwerkt zijn.

Goede wijn-spijs combinatie. Lichte vleesgerechten (ook weer met tomaten gecombineerd).  Ook goed bij bij schaal- en schelpdieren.

Afbreuk – combinatie: frisse salades, waar azijn in verwerkt is.

Aanbevolen drink–Aanbevolen drink–temperatuur: 8-12°.

 Opmerking: De Verdicchio-druif heeft aantal verschillende klonen in verschillende regio´s van Italie. Deze Verdicchio die Matelica vonden wij in ieder geval erg goed. De bekendste is misschien wel de Verdicchio dei Castelli di Jesi. Deze Verdicchio zit in een nogal typische fles, die makkelijk te herkennen is.

Cantine Monacesca D.O.C. Verdicchio di Matelica 2022  

 Prijs: € 10,43     Reserveren    

Wijntype: Wit

D.O.C. Verdicchio di Matelica 2022  (sur Lie)

Producent: Cantine Monacesca

Opmerking over de producent: Dit is een familiebedrijf in het plaatsje Matelica. Dit lig in de Marken in Italie. De vader, een echte Pater Familias, zegt deze kloonstam van de Verdicchio-druif zelf gekloond te hebben en naar Matelica gebracht te hebben. Ze maken al erg lang deze wijn op dit hoge niveau en wel sinds 1966. Een klassieker dus.

Land en herkomstgebied: Italie,  D.O.C Verdicchio di Matelica

Druivensoort en opvoeding: 100% Verdicchio di Matelica, stalen vaten. (Sur lie)

Stijl: frisse en toch vettige wijn, veel smaak,

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): veel tropisch fruit, gedroogde (gele) appels, satsuma-mandarijn, gedroogde abrikoos, lichte honingsmaak. Mooie kruidigheid.

Beoordeling: stevige smaak, veel body, blijft echt hangen. Vermoedelijk een lange levensduur.

Beste wijn-spijs combinatie: Mooie wijn bij voorgerechten met gebakken vis en hoofdgerechten met kip en gevogelte. Ook als er tomaten verwerkt zijn.

Goede wijn-spijs combinatie. Lichte vleesgerechten (ook weer met tomaten gecombineerd).  Ook goed bij bij schaal- en schelpdieren.

Afbreuk – combinatie: Borrelen. Dan houden de gasten niet meer op met drinken en kom je niet meer aan het eten toe.

Aanbevolen drink–Aanbevolen drink–temperatuur: 8-12°. Schenk deze wijn koel in, dan heeft de wijn meer fruit. Bij iets hogere temperatuur komt vooral zijn mineraliteit naar voren.

 Opmerking: De Verdicchio-druif heeft aantal verschillende klonen in verschillende regio´s van Italie. Deze Verdicchio die Matelica vonden wij in ieder geval erg goed. De bekendste is misschien wel de Verdicchio dei Castelli di Jesi. Deze Verdicchio zit in een nogal typische fles, die makkelijk te herkennen is.

Cantine Pardi   D.O.C.G. Sagrantino di Montefalco 2019 

 Prijs: € 18,02     Reserveren    

Wijntype: Rood

Producent: Cantine Fratelli Pardi

Opmerking over de producent: Dit is een familiebedrijf in het plaatsje Montefalco zelf. Deze producent maakt goede wijnen met de typische eigenschappen van de toegestane druiven en weet dit te combineren met goede prijs-kwaliteit

Land en herkomstgebied: Italie,  D.O.C.G. Sagrantino di Montefalco       

Cantine Pardi   D.O.C.G. Sagrantino di Montefalco 2019 

Druivensoort en opvoeding: 100% Sagrantino

Stijl: Krachtige vlezige wijn met heel veel bewaarpotentieel.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): stevig; zwarte kersen en zwarte bessen, leer, bittere chocolade en tannines.

Beoordeling: stevige smaak, veel body, blijft hangen.

Beste wijn-spijs combinatie: Mooie wijn bij krachtige vleesgerechten: Lamsvlees, wildzwijn.

Goede wijn-spijs combinatie: BBQ-vlees. Alles soorten rundvlees.

Afbreuk – combinatie: vegetarische gerechten. Daarvoor is deze wijn te sterk en dan valt het eten tegen deze kracht helemaal weg.

Aanbevolen drink–Aanbevolen drink–temperatuur: 15-22°.

Opmerking: Deze wijn moet je voorlopig eerst decanteren om de Tannines door de zuurstof te laten smelten. Na opening wordt hij elke dag beter en vooral als je hem na de eerste avond gewoon in de koelkast zet en de dagen erna verder drinkt. Schenk dan deze koude wijn met kleine hoeveelheden in je glas en laat hem een beetje opwarmen met je handen: dan wordt hij intensiever en toegankelijker. Elke keer als je dan in de dagen daarna weer een glas vult, zul je merken dat hij elke dag beter en lekkerder wordt. Deze wijn wordt door rijping de eerste 6 jaren sowieso steeds beter. Dit alles geldt alleen, als je tenminste geduld hebt en niet alles meteen opdrinkt!

Cantine Pardi   D.O.C. Montefalco Grechetto 2023

 Prijs: € 9,07     Reserveren    

Wijntype: Wit

Producent: Cantine Fratelli Pardi

Opmerking over de producent: Dit is een familiebedrijf in het plaatsje Montefalco zelf. Deze producent maakt goede wijnen met de typische eigenschappen van de toegestane druiven en weet dit te combineren met goede prijs-kwaliteit

Land en herkomstgebied: Italië , D.O.C. Montefalco Grechetto

Druivensoort en opvoeding: 100% Grechetto de Todi

Cantine Pardi   D.O.C. Montefalco Grechetto

Stijl: frisse wijn met een redelijke kracht.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): limoen, grapefruit, mineralig, licht bittertje

Beoordeling: stevige borrelwijn, blijft hangen en is daardoor geschikt voor veel voorgerechten.

Beste wijn-spijs combinatie: Mooie wijn voor bij de antipasti en dan vooral die gemaakt zijn van groentes (Olijven, Aubergine´s, Artischocken enz.) Verder Feta en geitenkaas.

Goede wijn-spijs combinatie: Schaal- en schelpdieren, Bouillabaise (vanwege de venkel), vegetarisch eten of licht gevogelte.  

Afbreuk – combinatie: geen gerechten met romige sauzen. Dan komt het bittertje wat meer naar boven.

Aanbevolen drink–Aanbevolen drink–temperatuur: 7-10°.

Opmerking: De Grechetto heeft twee verschillende klonen in Umbrie Wij vonden de Grechetto de Todi (genoemd naar het stadje Todi) de beste en de lekkerste.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial