Cantine Pardi   D.O.C.G. Sagrantino di Montefalco 2019 

 Prijs: € 18,02     Reserveren    

Wijntype: Rood

Producent: Cantine Fratelli Pardi

Opmerking over de producent: Dit is een familiebedrijf in het plaatsje Montefalco zelf. Deze producent maakt goede wijnen met de typische eigenschappen van de toegestane druiven en weet dit te combineren met goede prijs-kwaliteit

Land en herkomstgebied: Italie,  D.O.C.G. Sagrantino di Montefalco       

Cantine Pardi   D.O.C.G. Sagrantino di Montefalco 2019 

Druivensoort en opvoeding: 100% Sagrantino

Stijl: Krachtige vlezige wijn met heel veel bewaarpotentieel.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): stevig; zwarte kersen en zwarte bessen, leer, bittere chocolade en tannines.

Beoordeling: stevige smaak, veel body, blijft hangen.

Beste wijn-spijs combinatie: Mooie wijn bij krachtige vleesgerechten: Lamsvlees, wildzwijn.

Goede wijn-spijs combinatie: BBQ-vlees. Alles soorten rundvlees.

Afbreuk – combinatie: vegetarische gerechten. Daarvoor is deze wijn te sterk en dan valt het eten tegen deze kracht helemaal weg.

Aanbevolen drink–Aanbevolen drink–temperatuur: 15-22°.

Opmerking: Deze wijn moet je voorlopig eerst decanteren om de Tannines door de zuurstof te laten smelten. Na opening wordt hij elke dag beter en vooral als je hem na de eerste avond gewoon in de koelkast zet en de dagen erna verder drinkt. Schenk dan deze koude wijn met kleine hoeveelheden in je glas en laat hem een beetje opwarmen met je handen: dan wordt hij intensiever en toegankelijker. Elke keer als je dan in de dagen daarna weer een glas vult, zul je merken dat hij elke dag beter en lekkerder wordt. Deze wijn wordt door rijping de eerste 6 jaren sowieso steeds beter. Dit alles geldt alleen, als je tenminste geduld hebt en niet alles meteen opdrinkt!

Cantine Pardi   D.O.C. Montefalco Grechetto 2023

 Prijs: € 9,07     Reserveren    

Wijntype: Wit

Producent: Cantine Fratelli Pardi

Opmerking over de producent: Dit is een familiebedrijf in het plaatsje Montefalco zelf. Deze producent maakt goede wijnen met de typische eigenschappen van de toegestane druiven en weet dit te combineren met goede prijs-kwaliteit

Land en herkomstgebied: Italië , D.O.C. Montefalco Grechetto

Druivensoort en opvoeding: 100% Grechetto de Todi

Cantine Pardi   D.O.C. Montefalco Grechetto

Stijl: frisse wijn met een redelijke kracht.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): limoen, grapefruit, mineralig, licht bittertje

Beoordeling: stevige borrelwijn, blijft hangen en is daardoor geschikt voor veel voorgerechten.

Beste wijn-spijs combinatie: Mooie wijn voor bij de antipasti en dan vooral die gemaakt zijn van groentes (Olijven, Aubergine´s, Artischocken enz.) Verder Feta en geitenkaas.

Goede wijn-spijs combinatie: Schaal- en schelpdieren, Bouillabaise (vanwege de venkel), vegetarisch eten of licht gevogelte.  

Afbreuk – combinatie: geen gerechten met romige sauzen. Dan komt het bittertje wat meer naar boven.

Aanbevolen drink–Aanbevolen drink–temperatuur: 7-10°.

Opmerking: De Grechetto heeft twee verschillende klonen in Umbrie Wij vonden de Grechetto de Todi (genoemd naar het stadje Todi) de beste en de lekkerste.

Cantine Pardi   D.O.C. Trebiano Spoletino 2023

Prijs: € 10,16     Reserveren    

Wijntype: Wit

Cantine Pardi   D.O.C. Trebiano Spoletino

Producent: Cantine Fratelli Pardi

Opmerking over de producent: Dit is een familiebedrijf in het plaatsje Montefalco zelf. Deze producent maakt goede wijnen met de typische eigenschappen van de toegestane druiven en weet dit te combineren met goede prijs-kwaliteit

Land en herkomstgebied: Italie,  D.O.C Trebbiano Spoletino

Druivensoort en opvoeding: 100% Trebiano Spoletino

Stijl: vettige wijn, veel smaak,

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): meloen, peer, beetje amandelen

Beoordeling: stevige vettige smaak, veel body, blijft hangen. Deze wijn wordt de eerste 2 jaren nog een beetje beter. Als je tenminste kunt wachten!

Beste wijn-spijs combinatie: Mooie wijn voor bij krachtige voorgerechten en stevige hoofdgerechten met kip en gevolgelte.

Goede wijn-spijs combinatie: Vegetarische schotels met romigheid. Vleesgerechten met roomsauzen en/of vettigheid.  

Afbreuk – combinatie: gerechten met iets bittere smaken zoals mint, venkel en dergelijke

Aanbevolen drink–Aanbevolen drink–temperatuur: 8-12°. Schenk deze wijn koud met kleine hoeveelheden in en laat hem een beetje opwarmen dan wordt hij intensiever.

 Opmerking: De Trebiano-druif heeft aantal verschillende klonen in verschillende regio´s van Italie. In Umbrie zijn er twee verschillende Trebiano´s. Wij vonden de Trebiano Spoletino (genoemd naar het stadje Spoleto) de beste en de lekkerste.

Cantina Povero D.O.C.G. Barolo Priore 2019

 Prijs: € 21,68     Reserveren    

Wijntype: Rood

Priore D.O.C.G. Barolo

Producent: Cantine Povero

Opmerking over de producent: Dit is een groot familiebedrijf, maar met een serieuze grote productie. Hierdoor weet deze producent goede kwaliteit aan goede prijzen te koppelen.

Land en herkomstgebied: Italië , D.O.C. Barolo

Druivensoort en opvoeding: 100% Nebbiolo

Stijl: Krachtig en voor een Nebbiolo-wijn ongewoon toegankelijk.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): zacht rood kersen, lichte vanille, aardse tonen, beetje paddestoelen, leer, kaneel, oregano.

Dit is een zachte en toch volle Barolo. Direkt op dronk. Genoeg spanning om ook 5-10  jaar te wachten.

Beste wijn-spijs combinatie: Alles met gekruid vlees, wild, gevogelte. Alle gerechten zoals antipasti, risotto´s of pasta´s met paddestoelen.

Goede wijn-spijs combinatie: Stoofschotels. Osso Bucco, gebraden vleesgerechten van alle soorten.

Afbreuk – combinatie: niet bij schaal en schelpdieren, niet bij gebakken vis. Dat zou jammer zijn, want dan kun je van deze wijn iets minder genieten

Aanbevolen drink–Aanbevolen drink–temperatuur: 18-22°

Opmerking: Nebbiolo is een druif met een lichte zurigheid en veel Tannine. Barolo´s krijgen door hun (jaren-)lange rijping in eiken vaten dan vaak nog meer Tannine. Nebbiolo´s worden altijd beter door ze een aantal jaren te bewaren. Deze Barolo kun je direkt aanpakken en direkt het ware karakter van een Barolo leren kennen.

Romagnoli Malvasia IGT Emilia 2020     

Prijs: €  9,25     Reserveren    

Wijntype: Wit

Producent: Cantine Romagnoli

Opmerking over de producent: Biologisch wijnbedrijf. Hun bestaan is al begonnen in 1897. Maar ze zijn duidelijk aan de ontwikkeling van hun wijnen. We hebben ze gevonden op de “Tre Bicchiere-Proeverij” van de Prowein 2024 in Düsseldorf. We hebben ze nog niet bezocht in Italie, maar we waren over de intense smaak van deze wijn meteen enthousiast.

Land en herkomstgebied: Italië , I.G.T. Emilia (Omgeving Piacenza)

Druivensoort en opvoeding: 100% Malvasia di Candia Aromatica, Roestvrij stalen vaten, 13% alcohol

Stijl: Strogele kleur en een stevige smaak.

Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): frisse gele appel, bloemig, oosterse specerijen en vanille. Is die Vanille dan toch van eiken vaten? Dit is een mooie verfijnde wijn.

Intensiteit / concentratie–karakter en lengte: De smaak is geconcentreerd en toch is het geen zware wijn.

Beste wijn-spijs combinatie: licht gevogelte, romige pasta´s vooral met wat oosterse kruidigheid (beetje gember, geelwortel of kerry)

Goede wijn-spijs combinatie: voorgerechten met vis en lichte vleesgerechten, vegetarisch eten. Verder ook romige kazen zoals Brie en Camembert.

Afbreuk–combinatie: wij vinden hem niet zo geschikt voor een Bouillabaise of schaal- en schelpdieren.

Aanbevolen drink–temperatuur:    8-11°

Opmerking: Er worden rond de 6000 flessen van deze wijn gemaakt. Wine-Projects heeft ze!

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial