Noord-West Spanje 2018

We kwamen ’s Avonds om 20:55 uur aan op vliegveld Asturias (net ver van Oviado). Daarna was onze eerste overnachting in Cangas del Narcea: Hotel La Casilla. Tel.:  +34 985 81 26 80;  AS-213, 34; 33817 Limés

We hebben het  diner gegeten in Restaurante Casa Del Rio: Tel +34 985 81 23 56; Calle Mayor 38, 33800 Cangas del Narcea

Alternatief Diner: Blanca. Tel.: +34985810316; Calle Mayor 11, 33800 Cangas del Narcea, Spanje

Dag 1: 1 mei                                                                                    

0:10       8:35       Uitchecken hotel

0:15       8:45       Van Limés naar Cangas

2:00       9:00       Bodegas Monasterio  de Corias Tel:+34 985 810 493 Ursola (Andrea). info@monasteriodecorias.es  Monasterio de Corias, s/n, 33800 Cangas del Narcea.

Dit is een kleine prive-bodega naast het oude klooster. Totale productie is ongeveer  40.000 flessen. Een professionele ontvangst. Pas vanaf 1997 is hier de wijnproductie weer goed op gang gekomen Cangas is de enige streek in Asturias die echt aan wijnproductie doet. In andere streken zijn er vooral Sidreria’s. Ze zijn in opkomst en breiden uit. De wijngaarden zijn klein en steil. Massa- productie is hier niet mogelijk. Natuurlijk is dat te merken in de prijs, maar de wijnen zijn daardoor zeer eigen.  Wij hebben voor ons zelf hier besteld, maar dit is in prijs/kwaliteit te duur/moeilijk voor een grotere groep wijnliefhebbers. We dronken:

Vina Grandiella,  Albarin Blanco Joven

Corias Guilia 2014 3 maanden eiken vaten

Escolinas Sobre Lias 2016  Albarin Blanco sur Lie gemaakt in het vat

Finca Los Frailes tinto crianza 2016.  Albarin Negra, Carrasquin, Menci, Verdejo negro, 3 maanden eiken vaten, 3e jaars vat

Corias Tinto 2015:  Carrasquin, Verdejo Negro

Pago del Narcia 2015    Albarin Negra, Carrasquin, Menci, Verdejo negro,

Valdemonje  Verdejo Negro 2015 enige maanden nieuwe eiken vaten

Valdemonje  Albarin Negro 2014 enige maanden nieuwe eiken vaten

Valdemonje  Carrasquin 2015 enige maanden nieuwe eiken vaten

11:00     Vidas y Vinos Asturias. Tel.: +34 626 754 225; Beatrice; videsyvinosasturias@gmail.com               ; El Carrascal, 7;  33800 Cangas del Narcea

Een hartelijke familie-ontvangst. Om echt te begrijpen onder welke moeilijke omstandigheden de wijn hier aangebouwd wordt, hebben we eerst een korte wandeling naar een wijngaard bovenop een bergje gemaakt. Onder een helling van minimaal 30 graden verval, worden de wijngaarden onderhouden en de druiven geplukt. Dit kan geen project worden. We dronken:

Sietevidas  Albarin Bianco 2017

Sietevidas  Tinto 2017 Albarin Negra, Carrasquin, Menci, Verdejo negro,

0:15       13:00     Van Cangas naar Carballo is dichtbij

2:30       13:15     Bodegas Vitheras inclusief lunch. Tel: +34 676 921 948 Carlos Ron Martinez; info@vitheras.com; CN-4, 33817 Carballo, 43.119135, -6.489889 Dit is een wijnbedrijf, dat begonnen is in 2014. Na de Philoxera-plaag bleef er zeer weinig  over. Nadat in de 20e eeuw de kolenmijnbouw hier opgekomen was is de wijnbouw tot een minimum gereduceerd. De regio is  leeg gelopen. Vanaf de negentiger jaren is de wijnbouw opnieuw gestart. We kregen een hartelijke ontvangst door de gehele familie van 3 generaties. Deze familie is al minstens sinds 1356 met landbouw en wijn maken bezig geweest.  Hun gaat het om het maken van een bijzondere wijn. Dit vonden we zo speciaal, dat we van de Rose een Project hebben gemaakt. We dronken:

Lucia 2015: Rose Albarin Negro 46%, Verdejo Negro 25%,  Mencia 29%, (Onze project-wijn)

Neus:  Rode bessen en aardbeien, kruidig en vettig

Smaak:  Aardbei, beetje bessen,  Aardbei, beetje bessen,

Beoordeling:  Dit is een wijn en niet een zomerdrankje.  Erg lekker

Vitheras 2016   Albarin Blanc 80%, Albillo 12%, Moscatel  Grano minudo 8%

1:00       15:45     Van Carballo naar Cerredo

1:30       16:45     Chacon Buelta +34 985 81 84 98               Víctor Alejandro Chacón              chaconbuelta@gmail.com          AS-15, 33812 Cerredo, 42.947000, -6.486667, 42°56’49.2″N 6°29’12.0″W              De Bodega zit achter/onder mataderia. Cerredo ligt op 1100 meter. De wijngaarden liggen lager

We werden ontvangen in de Garage-achtige wijnmakerij. Ze zijn begonnen in het jaar 2000. De wijnen zijn erg goed en duur, maar niet eens te koop. Alles wordt gemaakt voor eigen restaurant en de Verenigde Staten. We dronken:

Chacon Buelta Albarin Blanco 2016 uit het vat

Chacon Buelta Nibias No 4    Albarin Blanco 2013 uit het vat

Chacon Buelta Albarin Blanco 2015

Chacon Buelta Nibias No 5    Albarin Blanco 2013 uit het vat met maanden eiken vaten

Chacon Buelta Nibias No 5    Albarin Blanco 2014 uit de fles  met maanden eiken vaten

1:15       18:15     Van Cerredo naar Ponferrada

19:30     Ponferrada: Hotel Hostal Nirvana; Tel.: +34 987 41 07 61; Calle Lago de Carucedo, 12, Ponferrada

20:30     Restaurant: La Central. Tel.: +34 987 03 93 55; Avenida de La Libertad 46, 24404 Ponferrada, Spanje

Dag 2: 2 mei       ’s Ochtends rijden naar Monforte de Lemos:

0:15       8:30       Uitchecken hotel

1:45       8:45       Van hotel naar Algueira

3:45       10:30     Bodeagas Algueira inclusief lunch. Tel.:                +34 982 41 02 99; Ana Pérez Somoza; reservas@algueira.com, Adega Algueira SL, Doade s/n 27460 Sober, Lugo- España

Hier hebben we een afspraak als professionals mogen maken. We kregen eerst een rondleiding met zicht op wijngaarden op de oevers van de rivier de Sil. Hellingen met een hoge inclinatie met zeker 250 meter hoogteverschil. Schitterende uitzichten. Er zijn hier zeer verschillende klimaatomstandigheden.  Atlantische Invloeden en Mediterrane ligging die zeer heet kunnen worden. Het klimaat hier is sinds 5 jaar aan het veranderen. Biodynamisch.  Wij hebben voor ons zelf hier besteld, maar dit is in prijs/kwaliteit te duur/moeilijk voor een grotere groep wijnliefhebbers. Het meeste wordt verkocht in Spanje en de Verenigde Staten. We dronken:

Brandan Godello Joven 2017

Brandan Godello Joven 2016

Finca Cortezada  2016 40% Godello, 40% Albarino, 20% Xeixadura

Finca Escalada  2015 100% Godello, Sur lie en ook kastanje en eiken vaten

Anadelia  2015 100% Godello, Blanco Legittimo,  Treixadura (Atlantico)

Carravel 2015  100%  Mencia Joven  van zeer oude stokken

Pizara 2014 2015  100%  Mencia Joven

Risco 2015 100%  Merenzao.

Brancellao  2014 100% 11 maanden op oude eiken vat om tannine  weg te smelten

Fincas 2015  Souson, Caineo 15 maanden op oude eiken vat om vooral de tannine  weg te smelten

Fincas 2012  50% Souson, 50% Caino 15 maanden op oude eiken vat om tannine  es weg te smelten

Amaral   Caino 2014

Castagaia Souson 2014

Alguiera Mencia Joven2017

0:45       14:15     Van Algueira naar Ronsel

1:30       15:00     Ronsel do Sil. Tel.: +34988984923; Enriqueta Somarriba; enriquetasomarriba@gmail.com; Abarxa;  Sacardebois; 32740 Parada de Sil; Orense. We werden hartelijk ontvangen door de eigenaars.  Enriqueta is de wijnmaakster.  De bodega ligt schitterend onder aan de oever van de Sil.

Wij willen voor ons zelf hier bestellen, maar dit is in prijs/kwaliteit te duur/moeilijk voor een grotere groep wijnliefhebbers. We dronken:

Oveiro Donna Branca.

Vel’uveyra ; Godella , Donna Branca,

Vel’uveyra Mencia 2016

Branselao van het eiken vat

Mencia, Garnacha Tinto Rero van het vat

Merenzao van het stalen vat

Mencia van het eiken vat

Vel’uveyra Mencia 2015 van het eiken vat

Alpendre Merenzao 2016

Portico da Gloria Branselao 2016 8 maanden in oude eiken vaten

1:30       16:30     Van Ronsel naar Millara

2:00       18:00     Finca Millara. Tel.: +34608929011; Ana María de Andrés de Prado; adeandres@aleavini.com; Lugar de a Míllara S/N, 27430; Pantón, Lugo

Na een lange lastige rit door dit bergachtig terrein kwamen we op dit plekje, ver van de bekende wereld als het ware. Wij werden met enige reserve ontvangen, maar na een tijdje kwam er enthousiasme. Wij hebben voor ons zelf hier besteld, maar dit is in prijs/kwaliteit te duur  voor een grotere groep wijnliefhebbers. Vooral de  Finca Millara VS  Cuco 2015 was extreem goed en lekker. We dronken:

2016 Godello en een beetje Albarino Cranza 8 maanden in eiken vaten.   4000 flessen

Finca Millara Lagariza 100%  Mencia 2017 Joven

Finca Millara Cuesta de los Olivos  100%  Mencia 2016 3 maanden eiken vat

Finca Millara  El Prohibido   3 maanden eiken oude vaten

Finca Millara Beterna     2015 Mencia 50%  Tempranillo 50%

Ribera des los Naranjas 2016 Mencia, 85%   Temranillo 10% Garnacha 5% 9 maanden eiken vaten

Bancoles des los Alcornoques (kurkeik) Mencia, 20% Garnacha

Finca Millara      2014 Mencia 100%  12 maanden eiken vaten 5000 flessen

Finca Millara Julius 2015 Mencia 100%  12 maanden eiken vaten met alle steeltjes

Finca Millara El Nido del Cuco 2015 Souson 50%, Mencia 50%  11 maanden eiken vaten 1000 flessen

Neus:   frambozen  Bramen, donker fruit; Smaak:  Bramen, donker fruit,  hout, chocolade

Beoordeling:   geconcentreerde smaak, zuiver elegant fruit

Finca Millara VS  Cuco 2015 Souson 100%, 11 maanden eiken vaten 600 flessen

Neus:   frambozen  Bramen; Smaak:  frambozen  Bramen,hout, chocolade

Beoordeling:  Typische Souson, geconcentreerde smaak, iets minder dan de voorganger. Heerlijk, heerlijk heerlijk,

0:30       20:00     Van Finca naar Hotel Monforte; Een eenvoudig hotelletje gerund door dames vanuit het cafe.

1:00       20:30     Monforte de Lemos: hotel MON come y sueña; Tel.: +34 982 40 14 37; Rúa Roberto Baamonde, 30; 27400 Monforte de Lemos

21:30     Restaurant: Parador de Monforte de Lemos. Tel.: +34 982 41 84 84; Plaza Luis de Gongora y Argote s/n                Mooi gelegen.

Dag 3: 3 mei       Richting Bierzo

0:15       8:30       Uitchecken hotel

0:45       8:45       Van hotel naar A Rua

2:00       9:30       Adega A Coroa Tel.: +34 988 310 648; Av. de Somoza, 54, 32350 Somoza, Ourense, Spanje.

Een goede professionele ontvangst hier in de Valdeorras. Het is duidelijk dat de regels in deze D.O.-regio  gericht zijn op de authenticiteit. Dat betekent Godello (wit) en minimaal 85% Mencia (rood). De wijngaarden liggen deels in de vruchtbare vallei en op de bergen op leisteen en sommigen op graniet.

Wij hebben hier alleen voor onze reisgroep besteld. Deze wijnen vanwege hun prijs te duur/moeilijk voor een grotere groep wijnliefhebbers. We dronken:

A Coroa, Godello 2016 uitverkocht

A Coroa, Godello 2017

A Coroa,   Lias 2016

A Coroa,   200 Sestos 2016  gelimiteerde opgave

A Coroa Ladeira Vella  Garnacha Tinto Nero 95%

2:45       11:30     Adega Melillas inclusief lunch. Tel.: +34 649 677 690; Marco; info@adegamelillas.com; C/a Coroa, 22; 32357 A Rúa; Ourense, Spanje

Dit was de buurman. Marco is een zoon van naar Zwitserland  geëmigreerde ouders en nu maken ze op hun familiewijngaarden hun eigen wijnen. Samen met zijn zus willen ze autonoom groeien en langzaam verder groeien door aankoop van verlaten percelen. We werden hartelijk ontvangen.  Marco  is geëngageerd om iets op te bouwen en dat geldt ook voor ons. Met deze sympathieke mensen hebben wij een project gemaakt en gaan met hun in de toekomst ook verder. We dronken:

Adega Melillas Lagar do Cigur Godello  2017.   (Onze project-wijn)

Neus:  appels. Fris, mineralen, licht, perzik; Smaak;  zoete appels. Fris, mineralen, stevige wijn

Beoordeling:  Intensieve diepe fruitsmaak. Stevige wijn

Lagar do Cigur   Valdeorras, 2016 Mencia 85%, Tempronilla, Garnacha Tinto rero , meranzao

Lagar do Cigur Barrica:  Mencia 85,% Garnacha 15%. 8 maanden eiken vaten.2013  (Onze project-wijn)

Neus:  Rode Bessen en Bramen; Smaak;  Rode Bessen en Bramen, chocolade, geconcentreerd en toch zacht

Beoordeling:  Rode Bessen en Bramen, chocolade, geconcentreerd en toch zacht

Lagar do Cigur 2013 Crianza,  Garnacha 100%  12 maanden eiken vaten. Zeer oude stokken tot 90 jaar oud

0:30       14:15     Van A Rua naar Toral de los vados

2:00       14:45     Vinos de Arganza (Flavium). Tel.: +34 987 544 831;Victor Robla Carreiras; admon@vinosdearganza.com; Plaza Industria Toral de los Vados, 24560 Toral de los Vados, León, Spanje.  Familiebedrijf, maar wordt gerund als een coöperatie. Ze verkopen wijnen in verschillende kwaliteiten en met verschillende labels. De wijnen waren allemaal goed en toch niet verassend genoeg voor onze projecten. Jammer. De prijs/kwaliteit was zeker goed. We dronken:

Lagar de Robla Vintage Mencia, 100% 2017 Joven, geen eiken vaten

Lagar de Robla Seleccion Mencia, 100% 2015, (Roble)  3- 4 maanden eiken vaten

Lagar de Robla Premium  Mencia, 100% 2015 Joven, 18 maanden eiken vaten

Lagar de Roble  limited edition 2015 selection, oude wijn wijnstokken 10 maanden eiken vaten

0:15       16:45     Van Villafranca naar Carrecedelo. Tel.: +34 607 154 825

2:00       17:00     Casar de Burbia. Tel.: +34 987 56 29 10; Sandra Ares Valcarce; Travesía Constitución, s/n, 24549 Carracedelo

Na wat zoeken hebben we de bodega gevonden. De jonge wijnmaker liet ons gemotiveerd de verschillende fasen van de rijping Godello proeven. Fermentatie 3 maanden  in eiken vaten (vanille werking is goed te proeven) en de verdere gisting voor 12 maanden op de gist voor de vorming van mineralen en fruit  in stalen tanks. Interessant om dit proces te proeven. Twee goede wijnen voor onze projecten en enkele buitengewone topwijnen voor de liefhebber. We dronken:

Godello 2017 2013  (Onze project-wijn)

Neus:  appels. Abrikozen, peer; Smaak: wolliger, perzik,

Beoordeling:  niet krachtig maar gewoontjes

Godello 2015 Barricas 3 maanden eiken vaten

Mencia 2017 van het vat  2013  (Onze project-wijn)

Neus:  Rode Bessen, Bramen; Smaak: Rode Bessen, Bramen, chocolade

Beoordeling:  Recht toe recht aan fruit

Mencia 2015 12  maanden eiken vaten

Casar de Bourbia Mencia 2012 12  maanden eiken vaten

Hombros 2015  Mencia 100%

Tebaida  16  maanden eiken vaten  van hoge hellingen tussen 700-900 meter

Tebaida Nemesio single plot  16  maanden eiken vaten  van hoge hellingen tussen 700-900 meter

Casar de Bourbia  Tebaida no 5 2012 single plot  16  maanden eiken vaten  van hoge hellingen tussen 700-900 meter (Geweldige wijn)

Neus:  Rode paprika, tabak,  aardbeien, kersen frambozen, kruiden, toast ; Smaak: zwarte  Bessen, bosbessen, frambozen, aardbeien, chocolade, Rode paprika, tabak, toast rokerig, kruidnagel

Beoordeling:  erg geconcentreerde wijn,  beetje geïntegreerde tannine , langlevende wijn.

Casar de Bourbia  El Castanal 2015 single plot  16  maanden eiken vaten  van hoge hellingen tussen 700-900 meter

1:20       19:00     Vertrek richting hotel

20:20     Leon:  Hostal Don Suero. Tel.: +34 987 230 600; Suero de Quiñones, 15, 24002 León

21:30     Restaurant: Pablo. Tel.: +34 987 21 65 62; Avenida Cubos 8, 24007 Leon, Spanje

Dag 4: 4 Mei                                                                                    

0:15       8:30       Uitchecken hotel

0:45       8:45       Van Leon naar Pajares de Los Oteros

2:00       9:30       Bodegas Margon. Tel.: +34 696 690 913; Laura Courel Díez; Avenida de Valencia de Don Juan.

Net buiten het kleine dorpje liggen de typische wijnkelders van de bodega’s uit de omgeving. Hier regeert de rode druif  Pietro Pecudo en voor de witte wijn de Albarin.

Bodegas Margon  Privum . De wijnen fermeteren in eiken vaten en gaan daarna terug in grote stalen of grote houten vaten.  De begroeting was vooral spaans. De ondergronden zijn kiezel, zand combinatie. De temperaturen zijn hier ’s nachts erg laag maar overdag erg heet. De druivenstokken liggen hier op de grond. Bij de oogst worden de druiven binnen gebracht en direct gekoeld. Erg moeilijke rode  wijn vanwege de hoeveelheid tannine. We dronken:

Pricum Albarin 2016 Tierra de Leon

Pricum Rosado 2017 joven

Pricum Rosado 2016 Barrica 9 maanden  in eiken vaten

Pricum Primeur 2016 Barrica

Pricum  Pietro Pecudo 2012

Pricum   Valdemuz  2012 24 maanden in eiken vaten

0:15       11:30     Van Pajaros de los Oteros naar Villamagnan

2:00       11:45     Bodegas Vitalis. Tel.: +34 676 329 468; Aurora Tubilla; km 33, Calle Villamañan (Kruising CL-621 en Camino Carreastorga: zijweg links), 42.3239089,-5.5949431.

Goed georganiseerd wijnbedrijf in opbouw, professionele ontvangst. Er is een wijnwinkeltje dus iedereen kan er langs gaan om te proeven en te kopen. Ook wij maken van 2 wijnen een project. We dronken:

Lagrima Vitalis:  Abarin Blanco 2017 (Onze project-wijn)

Neus:  Muskaatachtig appel lekker fris; Smaak: sappig tropisch fruit, abrikoos, mineralig

Beoordeling: Fijne frisse wijn zeker als je van een vleugje muskaat houdt

Lagrima Vitalis:  Pietro Pecudo Rose 2017

Pietro Pecudo Joven 2016 vendimia Nocturna. (Onze project-wijn)

Neus:  Vegetal, mineralig geen fruit in de neus;  Smaak: Rode en zwarte Kersen en Bessen, mooi fruitig, vanille, pepertje, mineralig, bitter chocolade, droog en met droge tannine

Beoordeling:  jong fruitig met karakter, zeer toegankelijk

Pietro Pecudo Crianza 2012

0:15       13:45     Van Villamagnan naar Valdevimbre

2:00       14:00     La Osa gedurende lunch in restaurant Cueva del Tunel. Tel.:+34 666 217 032; Noelia de Paz; Calle de Manuel Cadenas, s/n, 24230 Valdevimbre.

We werden in het ontvangen in een restaurant  in oude grotten waar vroeger de wijn werd bewaard. Typisch voor deze regio. Noelia  is een energieke jonge vrouw, die het vak ervaringsgewijs  geleerd heeft   Ze heeft geen eigen wijngaarden of wijnmakerij. Ze heeft ook projecten in de Rias Baixas en de Bierzo.

Trasto Albarin 2016 4 maanden eiken vaten

Polaris Albarino 2014 uit Rias Baixa gemaakt door Rodrigo Mendez

Trasto 2016 Pietro Pecudo;  1 Jaar in eiken vaten

Trasto 2015 Pietro Pecudo Gemaakt in Finca Barraica  een wijngaard met oude stokken. 8 maanden in eiken vaten

Grizzly 2014 Pietro Pecudo

Pardo 2015  Bierzo Mencia

El Mismo 2016 Bierzo Mencia

2:00       16:00     Pardevalles. Tel.: +34 659 075 785; Javier Blanco; Lugar Valdevimbre, 1018, 24230

Een bodega midden op de vlakte, We proefden buiten bij een goede zon  hun wijn. De wijngaarden liggen vlak. Maar een klein gedeelte ligt op de hellingen. De wijnen waren allemaal goed en toch niet verassend genoeg voor onze projecten. We dronken:

Albarin blanco 2016

Caroleon blanco Albarin 2017 blanco  5 maanden met hout

Claret rose erg licht Albarin en Pietro Picudo

Rose Pietro Picudo

Piedro Picudo 2016

Gamonal 2015 12 maanden in eiken Vaten 2 jaar oud 20000 flessen

Carroleon 2012 Pietro Picudo.  24 maanden in eiken vaten

0:30       18:00     Van Valdevimbre naar Leon

18:30     Leon:  Hostal Don Suero. Tel.: +34 987 230 600; Suero de Quiñones, 15, 24002 León

21:30     Restaurant: Clandestino. Tel.: +34 987 793 971; Calle Cervantes 1, 24003 Leon, Spanje

Dag 5: 5 mei                                                                                    

0:15       8:15       Uitchecken hotel

2:00       8:30       Van Leon naar Asturias

1:30       10:30     Auto wegbrengen en in-checken

6:35       12:00     Van Asturias naar Düsseldorf

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial