We kwamen ’s Avonds om 20:55 uur aan op vliegveld Asturias (net ver van Oviado). Daarna was onze eerste overnachting in Cangas del Narcea: Hotel La Casilla. Tel.: +34 985 81 26 80; AS-213, 34; 33817 Limés
We hebben het diner gegeten in Restaurante Casa Del Rio: Tel +34 985 81 23 56; Calle Mayor 38, 33800 Cangas del Narcea
Alternatief Diner: Blanca. Tel.: +34985810316; Calle Mayor 11, 33800 Cangas del Narcea, Spanje
Dag 1: 1 mei
0:10 8:35 Uitchecken hotel
0:15 8:45 Van Limés naar Cangas
2:00 9:00 Bodegas Monasterio de Corias Tel:+34 985 810 493 Ursola (Andrea). info@monasteriodecorias.es Monasterio de Corias, s/n, 33800 Cangas del Narcea.
Dit is een kleine prive-bodega naast het oude klooster. Totale productie is ongeveer 40.000 flessen. Een professionele ontvangst. Pas vanaf 1997 is hier de wijnproductie weer goed op gang gekomen Cangas is de enige streek in Asturias die echt aan wijnproductie doet. In andere streken zijn er vooral Sidreria’s. Ze zijn in opkomst en breiden uit. De wijngaarden zijn klein en steil. Massa- productie is hier niet mogelijk. Natuurlijk is dat te merken in de prijs, maar de wijnen zijn daardoor zeer eigen. Wij hebben voor ons zelf hier besteld, maar dit is in prijs/kwaliteit te duur/moeilijk voor een grotere groep wijnliefhebbers. We dronken:
Vina Grandiella, Albarin Blanco Joven
Corias Guilia 2014 3 maanden eiken vaten
Escolinas Sobre Lias 2016 Albarin Blanco sur Lie gemaakt in het vat
Finca Los Frailes tinto crianza 2016. Albarin Negra, Carrasquin, Menci, Verdejo negro, 3 maanden eiken vaten, 3e jaars vat
Corias Tinto 2015: Carrasquin, Verdejo Negro
Pago del Narcia 2015 Albarin Negra, Carrasquin, Menci, Verdejo negro,
Valdemonje Verdejo Negro 2015 enige maanden nieuwe eiken vaten
Valdemonje Albarin Negro 2014 enige maanden nieuwe eiken vaten
Valdemonje Carrasquin 2015 enige maanden nieuwe eiken vaten
11:00 Vidas y Vinos Asturias. Tel.: +34 626 754 225; Beatrice; videsyvinosasturias@gmail.com ; El Carrascal, 7; 33800 Cangas del Narcea
Een hartelijke familie-ontvangst. Om echt te begrijpen onder welke moeilijke omstandigheden de wijn hier aangebouwd wordt, hebben we eerst een korte wandeling naar een wijngaard bovenop een bergje gemaakt. Onder een helling van minimaal 30 graden verval, worden de wijngaarden onderhouden en de druiven geplukt. Dit kan geen project worden. We dronken:
Sietevidas Albarin Bianco 2017
Sietevidas Tinto 2017 Albarin Negra, Carrasquin, Menci, Verdejo negro,
0:15 13:00 Van Cangas naar Carballo is dichtbij
2:30 13:15 Bodegas Vitheras inclusief lunch. Tel: +34 676 921 948 Carlos Ron Martinez; info@vitheras.com; CN-4, 33817 Carballo, 43.119135, -6.489889 Dit is een wijnbedrijf, dat begonnen is in 2014. Na de Philoxera-plaag bleef er zeer weinig over. Nadat in de 20e eeuw de kolenmijnbouw hier opgekomen was is de wijnbouw tot een minimum gereduceerd. De regio is leeg gelopen. Vanaf de negentiger jaren is de wijnbouw opnieuw gestart. We kregen een hartelijke ontvangst door de gehele familie van 3 generaties. Deze familie is al minstens sinds 1356 met landbouw en wijn maken bezig geweest. Hun gaat het om het maken van een bijzondere wijn. Dit vonden we zo speciaal, dat we van de Rose een Project hebben gemaakt. We dronken:
Lucia 2015: Rose Albarin Negro 46%, Verdejo Negro 25%, Mencia 29%, (Onze project-wijn)
Neus: Rode bessen en aardbeien, kruidig en vettig
Smaak: Aardbei, beetje bessen, Aardbei, beetje bessen,
Beoordeling: Dit is een wijn en niet een zomerdrankje. Erg lekker
Vitheras 2016 Albarin Blanc 80%, Albillo 12%, Moscatel Grano minudo 8%
1:00 15:45 Van Carballo naar Cerredo
1:30 16:45 Chacon Buelta +34 985 81 84 98 Víctor Alejandro Chacón chaconbuelta@gmail.com AS-15, 33812 Cerredo, 42.947000, -6.486667, 42°56’49.2″N 6°29’12.0″W De Bodega zit achter/onder mataderia. Cerredo ligt op 1100 meter. De wijngaarden liggen lager
We werden ontvangen in de Garage-achtige wijnmakerij. Ze zijn begonnen in het jaar 2000. De wijnen zijn erg goed en duur, maar niet eens te koop. Alles wordt gemaakt voor eigen restaurant en de Verenigde Staten. We dronken:
Chacon Buelta Albarin Blanco 2016 uit het vat
Chacon Buelta Nibias No 4 Albarin Blanco 2013 uit het vat
Chacon Buelta Albarin Blanco 2015
Chacon Buelta Nibias No 5 Albarin Blanco 2013 uit het vat met maanden eiken vaten
Chacon Buelta Nibias No 5 Albarin Blanco 2014 uit de fles met maanden eiken vaten
1:15 18:15 Van Cerredo naar Ponferrada
19:30 Ponferrada: Hotel Hostal Nirvana; Tel.: +34 987 41 07 61; Calle Lago de Carucedo, 12, Ponferrada
20:30 Restaurant: La Central. Tel.: +34 987 03 93 55; Avenida de La Libertad 46, 24404 Ponferrada, Spanje
Dag 2: 2 mei ’s Ochtends rijden naar Monforte de Lemos:
0:15 8:30 Uitchecken hotel
1:45 8:45 Van hotel naar Algueira
3:45 10:30 Bodeagas Algueira inclusief lunch. Tel.: +34 982 41 02 99; Ana Pérez Somoza; reservas@algueira.com, Adega Algueira SL, Doade s/n 27460 Sober, Lugo- España
Hier hebben we een afspraak als professionals mogen maken. We kregen eerst een rondleiding met zicht op wijngaarden op de oevers van de rivier de Sil. Hellingen met een hoge inclinatie met zeker 250 meter hoogteverschil. Schitterende uitzichten. Er zijn hier zeer verschillende klimaatomstandigheden. Atlantische Invloeden en Mediterrane ligging die zeer heet kunnen worden. Het klimaat hier is sinds 5 jaar aan het veranderen. Biodynamisch. Wij hebben voor ons zelf hier besteld, maar dit is in prijs/kwaliteit te duur/moeilijk voor een grotere groep wijnliefhebbers. Het meeste wordt verkocht in Spanje en de Verenigde Staten. We dronken:
Brandan Godello Joven 2017
Brandan Godello Joven 2016
Finca Cortezada 2016 40% Godello, 40% Albarino, 20% Xeixadura
Finca Escalada 2015 100% Godello, Sur lie en ook kastanje en eiken vaten
Anadelia 2015 100% Godello, Blanco Legittimo, Treixadura (Atlantico)
Carravel 2015 100% Mencia Joven van zeer oude stokken
Pizara 2014 2015 100% Mencia Joven
Risco 2015 100% Merenzao.
Brancellao 2014 100% 11 maanden op oude eiken vat om tannine weg te smelten
Fincas 2015 Souson, Caineo 15 maanden op oude eiken vat om vooral de tannine weg te smelten
Fincas 2012 50% Souson, 50% Caino 15 maanden op oude eiken vat om tannine es weg te smelten
Amaral Caino 2014
Castagaia Souson 2014
Alguiera Mencia Joven2017
0:45 14:15 Van Algueira naar Ronsel
1:30 15:00 Ronsel do Sil. Tel.: +34988984923; Enriqueta Somarriba; enriquetasomarriba@gmail.com; Abarxa; Sacardebois; 32740 Parada de Sil; Orense. We werden hartelijk ontvangen door de eigenaars. Enriqueta is de wijnmaakster. De bodega ligt schitterend onder aan de oever van de Sil.
Wij willen voor ons zelf hier bestellen, maar dit is in prijs/kwaliteit te duur/moeilijk voor een grotere groep wijnliefhebbers. We dronken:
Oveiro Donna Branca.
Vel’uveyra ; Godella , Donna Branca,
Vel’uveyra Mencia 2016
Branselao van het eiken vat
Mencia, Garnacha Tinto Rero van het vat
Merenzao van het stalen vat
Mencia van het eiken vat
Vel’uveyra Mencia 2015 van het eiken vat
Alpendre Merenzao 2016
Portico da Gloria Branselao 2016 8 maanden in oude eiken vaten
1:30 16:30 Van Ronsel naar Millara
2:00 18:00 Finca Millara. Tel.: +34608929011; Ana María de Andrés de Prado; adeandres@aleavini.com; Lugar de a Míllara S/N, 27430; Pantón, Lugo
Na een lange lastige rit door dit bergachtig terrein kwamen we op dit plekje, ver van de bekende wereld als het ware. Wij werden met enige reserve ontvangen, maar na een tijdje kwam er enthousiasme. Wij hebben voor ons zelf hier besteld, maar dit is in prijs/kwaliteit te duur voor een grotere groep wijnliefhebbers. Vooral de Finca Millara VS Cuco 2015 was extreem goed en lekker. We dronken:
2016 Godello en een beetje Albarino Cranza 8 maanden in eiken vaten. 4000 flessen
Finca Millara Lagariza 100% Mencia 2017 Joven
Finca Millara Cuesta de los Olivos 100% Mencia 2016 3 maanden eiken vat
Finca Millara El Prohibido 3 maanden eiken oude vaten
Finca Millara Beterna 2015 Mencia 50% Tempranillo 50%
Ribera des los Naranjas 2016 Mencia, 85% Temranillo 10% Garnacha 5% 9 maanden eiken vaten
Bancoles des los Alcornoques (kurkeik) Mencia, 20% Garnacha
Finca Millara 2014 Mencia 100% 12 maanden eiken vaten 5000 flessen
Finca Millara Julius 2015 Mencia 100% 12 maanden eiken vaten met alle steeltjes
Finca Millara El Nido del Cuco 2015 Souson 50%, Mencia 50% 11 maanden eiken vaten 1000 flessen
Neus: frambozen Bramen, donker fruit; Smaak: Bramen, donker fruit, hout, chocolade
Beoordeling: geconcentreerde smaak, zuiver elegant fruit
Finca Millara VS Cuco 2015 Souson 100%, 11 maanden eiken vaten 600 flessen
Neus: frambozen Bramen; Smaak: frambozen Bramen,hout, chocolade
Beoordeling: Typische Souson, geconcentreerde smaak, iets minder dan de voorganger. Heerlijk, heerlijk heerlijk,
0:30 20:00 Van Finca naar Hotel Monforte; Een eenvoudig hotelletje gerund door dames vanuit het cafe.
1:00 20:30 Monforte de Lemos: hotel MON come y sueña; Tel.: +34 982 40 14 37; Rúa Roberto Baamonde, 30; 27400 Monforte de Lemos
21:30 Restaurant: Parador de Monforte de Lemos. Tel.: +34 982 41 84 84; Plaza Luis de Gongora y Argote s/n Mooi gelegen.
Dag 3: 3 mei Richting Bierzo
0:15 8:30 Uitchecken hotel
0:45 8:45 Van hotel naar A Rua
2:00 9:30 Adega A Coroa Tel.: +34 988 310 648; Av. de Somoza, 54, 32350 Somoza, Ourense, Spanje.
Een goede professionele ontvangst hier in de Valdeorras. Het is duidelijk dat de regels in deze D.O.-regio gericht zijn op de authenticiteit. Dat betekent Godello (wit) en minimaal 85% Mencia (rood). De wijngaarden liggen deels in de vruchtbare vallei en op de bergen op leisteen en sommigen op graniet.
Wij hebben hier alleen voor onze reisgroep besteld. Deze wijnen vanwege hun prijs te duur/moeilijk voor een grotere groep wijnliefhebbers. We dronken:
A Coroa, Godello 2016 uitverkocht
A Coroa, Godello 2017
A Coroa, Lias 2016
A Coroa, 200 Sestos 2016 gelimiteerde opgave
A Coroa Ladeira Vella Garnacha Tinto Nero 95%
2:45 11:30 Adega Melillas inclusief lunch. Tel.: +34 649 677 690; Marco; info@adegamelillas.com; C/a Coroa, 22; 32357 A Rúa; Ourense, Spanje
Dit was de buurman. Marco is een zoon van naar Zwitserland geëmigreerde ouders en nu maken ze op hun familiewijngaarden hun eigen wijnen. Samen met zijn zus willen ze autonoom groeien en langzaam verder groeien door aankoop van verlaten percelen. We werden hartelijk ontvangen. Marco is geëngageerd om iets op te bouwen en dat geldt ook voor ons. Met deze sympathieke mensen hebben wij een project gemaakt en gaan met hun in de toekomst ook verder. We dronken:
Adega Melillas Lagar do Cigur Godello 2017. (Onze project-wijn)
Neus: appels. Fris, mineralen, licht, perzik; Smaak; zoete appels. Fris, mineralen, stevige wijn
Beoordeling: Intensieve diepe fruitsmaak. Stevige wijn
Lagar do Cigur Valdeorras, 2016 Mencia 85%, Tempronilla, Garnacha Tinto rero , meranzao
Lagar do Cigur Barrica: Mencia 85,% Garnacha 15%. 8 maanden eiken vaten.2013 (Onze project-wijn)
Neus: Rode Bessen en Bramen; Smaak; Rode Bessen en Bramen, chocolade, geconcentreerd en toch zacht
Beoordeling: Rode Bessen en Bramen, chocolade, geconcentreerd en toch zacht
Lagar do Cigur 2013 Crianza, Garnacha 100% 12 maanden eiken vaten. Zeer oude stokken tot 90 jaar oud
0:30 14:15 Van A Rua naar Toral de los vados
2:00 14:45 Vinos de Arganza (Flavium). Tel.: +34 987 544 831;Victor Robla Carreiras; admon@vinosdearganza.com; Plaza Industria Toral de los Vados, 24560 Toral de los Vados, León, Spanje. Familiebedrijf, maar wordt gerund als een coöperatie. Ze verkopen wijnen in verschillende kwaliteiten en met verschillende labels. De wijnen waren allemaal goed en toch niet verassend genoeg voor onze projecten. Jammer. De prijs/kwaliteit was zeker goed. We dronken:
Lagar de Robla Vintage Mencia, 100% 2017 Joven, geen eiken vaten
Lagar de Robla Seleccion Mencia, 100% 2015, (Roble) 3- 4 maanden eiken vaten
Lagar de Robla Premium Mencia, 100% 2015 Joven, 18 maanden eiken vaten
Lagar de Roble limited edition 2015 selection, oude wijn wijnstokken 10 maanden eiken vaten
0:15 16:45 Van Villafranca naar Carrecedelo. Tel.: +34 607 154 825
2:00 17:00 Casar de Burbia. Tel.: +34 987 56 29 10; Sandra Ares Valcarce; Travesía Constitución, s/n, 24549 Carracedelo
Na wat zoeken hebben we de bodega gevonden. De jonge wijnmaker liet ons gemotiveerd de verschillende fasen van de rijping Godello proeven. Fermentatie 3 maanden in eiken vaten (vanille werking is goed te proeven) en de verdere gisting voor 12 maanden op de gist voor de vorming van mineralen en fruit in stalen tanks. Interessant om dit proces te proeven. Twee goede wijnen voor onze projecten en enkele buitengewone topwijnen voor de liefhebber. We dronken:
Godello 2017 2013 (Onze project-wijn)
Neus: appels. Abrikozen, peer; Smaak: wolliger, perzik,
Beoordeling: niet krachtig maar gewoontjes
Godello 2015 Barricas 3 maanden eiken vaten
Mencia 2017 van het vat 2013 (Onze project-wijn)
Neus: Rode Bessen, Bramen; Smaak: Rode Bessen, Bramen, chocolade
Beoordeling: Recht toe recht aan fruit
Mencia 2015 12 maanden eiken vaten
Casar de Bourbia Mencia 2012 12 maanden eiken vaten
Hombros 2015 Mencia 100%
Tebaida 16 maanden eiken vaten van hoge hellingen tussen 700-900 meter
Tebaida Nemesio single plot 16 maanden eiken vaten van hoge hellingen tussen 700-900 meter
Casar de Bourbia Tebaida no 5 2012 single plot 16 maanden eiken vaten van hoge hellingen tussen 700-900 meter (Geweldige wijn)
Neus: Rode paprika, tabak, aardbeien, kersen frambozen, kruiden, toast ; Smaak: zwarte Bessen, bosbessen, frambozen, aardbeien, chocolade, Rode paprika, tabak, toast rokerig, kruidnagel
Beoordeling: erg geconcentreerde wijn, beetje geïntegreerde tannine , langlevende wijn.
Casar de Bourbia El Castanal 2015 single plot 16 maanden eiken vaten van hoge hellingen tussen 700-900 meter
1:20 19:00 Vertrek richting hotel
20:20 Leon: Hostal Don Suero. Tel.: +34 987 230 600; Suero de Quiñones, 15, 24002 León
21:30 Restaurant: Pablo. Tel.: +34 987 21 65 62; Avenida Cubos 8, 24007 Leon, Spanje
Dag 4: 4 Mei
0:15 8:30 Uitchecken hotel
0:45 8:45 Van Leon naar Pajares de Los Oteros
2:00 9:30 Bodegas Margon. Tel.: +34 696 690 913; Laura Courel Díez; Avenida de Valencia de Don Juan.
Net buiten het kleine dorpje liggen de typische wijnkelders van de bodega’s uit de omgeving. Hier regeert de rode druif Pietro Pecudo en voor de witte wijn de Albarin.
Bodegas Margon Privum . De wijnen fermeteren in eiken vaten en gaan daarna terug in grote stalen of grote houten vaten. De begroeting was vooral spaans. De ondergronden zijn kiezel, zand combinatie. De temperaturen zijn hier ’s nachts erg laag maar overdag erg heet. De druivenstokken liggen hier op de grond. Bij de oogst worden de druiven binnen gebracht en direct gekoeld. Erg moeilijke rode wijn vanwege de hoeveelheid tannine. We dronken:
Pricum Albarin 2016 Tierra de Leon
Pricum Rosado 2017 joven
Pricum Rosado 2016 Barrica 9 maanden in eiken vaten
Pricum Primeur 2016 Barrica
Pricum Pietro Pecudo 2012
Pricum Valdemuz 2012 24 maanden in eiken vaten
0:15 11:30 Van Pajaros de los Oteros naar Villamagnan
2:00 11:45 Bodegas Vitalis. Tel.: +34 676 329 468; Aurora Tubilla; km 33, Calle Villamañan (Kruising CL-621 en Camino Carreastorga: zijweg links), 42.3239089,-5.5949431.
Goed georganiseerd wijnbedrijf in opbouw, professionele ontvangst. Er is een wijnwinkeltje dus iedereen kan er langs gaan om te proeven en te kopen. Ook wij maken van 2 wijnen een project. We dronken:
Lagrima Vitalis: Abarin Blanco 2017 (Onze project-wijn)
Neus: Muskaatachtig appel lekker fris; Smaak: sappig tropisch fruit, abrikoos, mineralig
Beoordeling: Fijne frisse wijn zeker als je van een vleugje muskaat houdt
Lagrima Vitalis: Pietro Pecudo Rose 2017
Pietro Pecudo Joven 2016 vendimia Nocturna. (Onze project-wijn)
Neus: Vegetal, mineralig geen fruit in de neus; Smaak: Rode en zwarte Kersen en Bessen, mooi fruitig, vanille, pepertje, mineralig, bitter chocolade, droog en met droge tannine
Beoordeling: jong fruitig met karakter, zeer toegankelijk
Pietro Pecudo Crianza 2012
0:15 13:45 Van Villamagnan naar Valdevimbre
2:00 14:00 La Osa gedurende lunch in restaurant Cueva del Tunel. Tel.:+34 666 217 032; Noelia de Paz; Calle de Manuel Cadenas, s/n, 24230 Valdevimbre.
We werden in het ontvangen in een restaurant in oude grotten waar vroeger de wijn werd bewaard. Typisch voor deze regio. Noelia is een energieke jonge vrouw, die het vak ervaringsgewijs geleerd heeft Ze heeft geen eigen wijngaarden of wijnmakerij. Ze heeft ook projecten in de Rias Baixas en de Bierzo.
Trasto Albarin 2016 4 maanden eiken vaten
Polaris Albarino 2014 uit Rias Baixa gemaakt door Rodrigo Mendez
Trasto 2016 Pietro Pecudo; 1 Jaar in eiken vaten
Trasto 2015 Pietro Pecudo Gemaakt in Finca Barraica een wijngaard met oude stokken. 8 maanden in eiken vaten
Grizzly 2014 Pietro Pecudo
Pardo 2015 Bierzo Mencia
El Mismo 2016 Bierzo Mencia
2:00 16:00 Pardevalles. Tel.: +34 659 075 785; Javier Blanco; Lugar Valdevimbre, 1018, 24230
Een bodega midden op de vlakte, We proefden buiten bij een goede zon hun wijn. De wijngaarden liggen vlak. Maar een klein gedeelte ligt op de hellingen. De wijnen waren allemaal goed en toch niet verassend genoeg voor onze projecten. We dronken:
Albarin blanco 2016
Caroleon blanco Albarin 2017 blanco 5 maanden met hout
Claret rose erg licht Albarin en Pietro Picudo
Rose Pietro Picudo
Piedro Picudo 2016
Gamonal 2015 12 maanden in eiken Vaten 2 jaar oud 20000 flessen
Carroleon 2012 Pietro Picudo. 24 maanden in eiken vaten
0:30 18:00 Van Valdevimbre naar Leon
18:30 Leon: Hostal Don Suero. Tel.: +34 987 230 600; Suero de Quiñones, 15, 24002 León
21:30 Restaurant: Clandestino. Tel.: +34 987 793 971; Calle Cervantes 1, 24003 Leon, Spanje
Dag 5: 5 mei
0:15 8:15 Uitchecken hotel
2:00 8:30 Van Leon naar Asturias
1:30 10:30 Auto wegbrengen en in-checken
6:35 12:00 Van Asturias naar Düsseldorf