Prijs: € 10,43 Reserveren
Wijntype: Wit
Producent: Cantine Monacesca
Opmerking over de producent: Dit is een familiebedrijf in het plaatsje Matelica. Dit lig in de Marken in Italie. De vader, een echte Pater Familias, zegt deze kloonstam van de Verdicchio-druif zelf gekloond te hebben en naar Matelica gebracht te hebben. Ze maken al erg lang deze wijn op dit hoge niveau en wel sinds 1966. Een klassieker dus.
Land en herkomstgebied: Italie, D.O.C Verdicchio di Matelica
Druivensoort en opvoeding: 100% Verdicchio di Matelica, stalen vaten. (Sur lie)
Stijl: frisse en toch vettige wijn, veel smaak,
Beschrijving van geur en smaak ( fruit, kruiden, tertiaire tonen): veel tropisch fruit, gedroogde (gele) appels, satsuma-mandarijn, gedroogde abrikoos, lichte honingsmaak. Mooie kruidigheid.
Beoordeling: stevige smaak, veel body, blijft echt hangen. Vermoedelijk een lange levensduur.
Beste wijn-spijs combinatie: Mooie wijn bij voorgerechten met gebakken vis en hoofdgerechten met kip en gevogelte. Ook als er tomaten verwerkt zijn.
Goede wijn-spijs combinatie. Lichte vleesgerechten (ook weer met tomaten gecombineerd). Ook goed bij bij schaal- en schelpdieren.
Afbreuk – combinatie: Borrelen. Dan houden de gasten niet meer op met drinken en kom je niet meer aan het eten toe.
Aanbevolen drink–Aanbevolen drink–temperatuur: 8-12°. Schenk deze wijn koel in, dan heeft de wijn meer fruit. Bij iets hogere temperatuur komt vooral zijn mineraliteit naar voren.
Opmerking: De Verdicchio-druif heeft aantal verschillende klonen in verschillende regio´s van Italie. Deze Verdicchio die Matelica vonden wij in ieder geval erg goed. De bekendste is misschien wel de Verdicchio dei Castelli di Jesi. Deze Verdicchio zit in een nogal typische fles, die makkelijk te herkennen is.