Dag 1: Op dinsdagmiddag 23 april 2019 vertrokken we om 12:00 uur vanuit Venetië Airport (Marco Polo) naar Fossa Mala.
13:30 uur Fossa Mala +39 0434 959872; vigneti@fossamala.it Via Bassi, 81; 33080 Fiume Veneto / PN.
Hier hebben we een afspraak als professionals en werden hartelijk ontvangen We kregen een professionele ontvangst. Dit is een wijnhuis in het vlakke land. In de laaglanden vind je de grotere producenten met meer vruchtbare wijngaarden. In de heuvelachtige gebieden vind je wijnen met meer mineralen en kalk in de bodem. In deze vruchtbare laaglanden vindt je daarom vooral de bekendere druivensoorten zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon.
De regionale typische witte druivensoorten zijn hier: Friulano, Ribolla Galla, Pinot Grigio en Malvasia
De regionale typische rode druivensoorten zijn hier: Refosco, Scioppetino
We proefden:
Fossa Mala 100% Friulano 2017
Fossa Mala Ribolla Galla 2017
Fossa Mala Pinot Grigio 2017 DOC Friuli Grave
Fossa Mala 100% Sauvignon Blanc 2017: kruisbes, aards (muscus?) en mineralen. Deze wijn hebben we als project geïmporteerd!!!!!!!!!!!!!!!!
Fossa Mala Refosco 2017
Fossa Mala Cabernet Sauvignon 2016
Fossa Mala Cabernet Sauvignon 2016 4 maanden Barrel / 4 maanden Barrique: Rood fruit, zwart fruit, chocolade en Tannine. Beoordeling: redelijk krachtig, zit goed in het fruit en een geode prijs. Deze wijn hebben we als project geïmporteerd!!!!!!!!!!!!!!!!
Fossa Mala Refosco 2016 Barrique
Fossa Mala Merlot 2016 Barrique
Fossa Mala Refosco 2014 Appassiamento Barrique:
15:30 Cantina Meroi; +39 3355411519 ; Paolo Meroi; info@meroidavino.com Via Stretta, 7b, 33042 Buttrio UD
Hier hebben we een afspraak als professionals. We werden hartelijk ontvangen door de eigenaar en de wijnmaker. We kregen na een tijdje ook de topwijnen te proeven. Dit is een wijnhuis met wereldwijde verkoop. Vooral toen de eigenaar merkte, dat wij werkelijk kwamen om te proeven en echte waardering konden uitbrengen, gingen alle registers (flessen) open. Van de meeste wijnen hoorden we niet eens de prijzen, want we mochten toch niet kopen.
Vanuit het vat proefden we:
Friulano 2018 10 maanden in Barrique I Piani
Friulano 2018 10 maanden in Barrique Crostone
Friulano 2018 10 maanden in Barrique Cuvee Pezzarin: Dit is de mooiste van deze 3 stijlen
Chardonnay: Licht tropisch fruit, hout-vanille, veel minarelen
Vanuit de fles proefden we:
Chardonnay
Sauvignon Blanc
Meroi Friulano, 2017
Friulano 2016 10 maanden in Barrique Cuvee Pesarin: Een mooie vette en dikke wijn. !!
Ribolla Galla 2017 Basis
Malvasia 2016 Zitella
Chardonnay 2016
Zitelle Barchetta Sauvignon Blanc 2017
Basis Rosso di Butro 2015 Merlot met Refosco
Basis Rosso di Butro 2015 Merlot
Vigna Domini: Rosso di Butro 2013 Merlot
Vigna Domini: Rosso di Butro 2013 Refosco
Na een uurtje rijden kwamen we in ons hotel: B&B Hotel Udine; +39 0432 509905; udine@hotelbb.comVia Duino 8, Udine, 33100. Een eenvoudig en correct hotel om te overnachten.
’s Avonds hebben we gegeten in Hosteria Alla Tavernetta +39043250106; prenotazioni@allatavernetta.
Via Artico Di Prampero, 2, 33100 Udine.
Dag 2: Woensdag 24 April. Na het ontbijt gingen we de heuvels in naar het grensgebied met Slovenië.
09:00 uur: Colle Duga +39048161177 Monica info@colleduga.com Località Zegla 10, 34071 Cormòns (GO)
Een hartelijke ontvangst door vader en dochter. Om echt te begrijpen waar we waren, hebben we een korte wandeling gemaakt. Deze wijngaarden liggen hooguit een kilometer meter van de Sloveense grens. Hier zagen we voor het eerst dat Friuli en Slovenië eigenlijk 1 en hetzelfde gebied zijn. Zowel in taal als cultuur en in wijnbouw. Later in de week waren we aan de sloveense kant van deze grens en keken naar de Italiaanse kant. We zijn hier in de voetheuvels van de Alpen. De wijnen hebben hier meer meer mineraliteit en vinden meer kalk in de bodem. De opbrengsten per hectare zijn hier lager. De kracht van de wijnen en hun prijs nemen daardoor toe. Van dit huis hebben we verschillende wijnen als project geïmporteerd!!!!!!!!!!!!!!!!
We proefden:
Friulano 2018: Bloemig, beetje honing, veel mineralen,
Chardonnay 2018 20% in Barrique gerijpt, de rest in staal: tropisch fruit met mineralen
Pinot Grigio 2018 20% in Barrique gerijpt, de rest in staal, 2 uren schil-contact na het persen: Bloemig, honing klein beetje mineralen,
Sauvignon Blanc 2018: geen maleolactische fermentatie: kruisbes, lekker aards (muscus?)
Collio Bianco: Blend van: Friulano 25%, Sauvignon 20%, Chardonnay, Malvasia 30%: Bloemig, honing klein beetje mineralen. Zeer gebalanceerd met veel genoeg fruit.
Merlot 2017 14-16 maanden in Barrique. 20% gedroogd in dozen. krachtig rood en zwart fruit, kruidig, beetje yoghurt, jong, nog veel hout-Tannines, metalig, beetje branderige donkere tonen/brand. Redelijke lange afdronk.
Merlot 2016 14-16 maanden in Barrique. 20% gedroogd in dozen: krachtig rood en zwart fruit, kruidig, goed fruit, nog steeds Tannines, beetje brand, lijkt iets lichter dan de 2017. blijft redelijk hangen
Chardonnay 2002 20% in Barrique, de rest in staal: Toast, tropisch fruit, steenfruit, vanille, mineraliteit; in balans en blijft lang hangen.
Merlot 1999 14-16 maanden in Barrique: zwart fruit, rood fruit, beetje maggi die verdwijnt, gebrande koffie, nog altijd een beetje branderig/scherp
11:30 Vie di Romans; +39048169600/+39 345 0690 215; Laura Zanini; l.zanini@viediromans.it
Loc. Vie di Romans, 1, 34070 Mariano del Friuli GO
Zeer professionele ontvangst door de verkoop-directrice. Topwijnen. Zij vertelde het geheim van hun manier om witte wijn te maken: Bij de verwerking van de druiven na binnenkomst en tijdens het persen van de druiven, worden de druiven onder een deken van CO2 gehouden.
Zo blijven de druiven koel en treedt er geen oxidatie in de eerste fase van het proces op. Het mag wat kosten, maar deze wijnen zijn niet voor niets wereldwijd verkocht en gewaardeerd. We zijn hier in een vlakke zeer brede vallei , dus met vruchtbare wijngaarden. De eerste eigenaar en wijnmaker van Vie di Romans heeft vooral gezocht naar grond met veel kalkdepots. De geologie van de grond is hier namelijk zeer gevariëerd. Van de kalkrijke grond hebben de Chardonnay en Sauvignon Blanc veel profijt. Helaas mogen wij deze wijnen niet direkt importeren.
We proefden:
Malvasia D.O.C. Friuli Isonzo 2017
Friulano 2017
Chardonnay Ciampagnis 2017 alleen stalen vaten
Chardonnay Vie di Romans 2017 9 maanden in Barriques: tropisch fruit, zachte vanille; erg elegant en zacht vergelijkbaar met een Puligny-Monrachet !!!!!
Sauvignon Blanc Piere 2017: kruisbes met zachte appels en zachte abrikozen: zeer zacht fruit !!!!!!!
Sauvignon Blanc Vieris 2017
Pinot Flor de Uis 2017 Malvasia 50%, Riesling 30-40%, Friulano 10%
Pinot Grigio Dessimis 2017
Sauvignon Blanc 2007 Vieris
Pinot Flor de Uis 2008 Malvasia 50%, Riesling 30%, Friulano 20%
13:30 Lunch en tasting bij Tarlao; +39 0431 91417; Fransesco Tarlao; tarlaofrancesco@gmail.comVia San Zili, 41 – 33051 Aquilea UD
Een hartelijke ontvangst op dit nog jonge bedrijf. De eigenaars hebben dit nog niet zolang in bezit en willen dit ontwikkelen. We hebben de wijnen geproefd terwijl de eigenaar een heerlijke lunch gemaakt had. We zijn hier in het vlakkere laagland: dus met vruchtbare wijngaarden. Wij vermoeden met veel kalk in de grond, omdat de Sauvignon Blanc zeer verfijnd is.
We proefden:
Pinot Bianco 2018 DOC Acqueleia
Malvasia 2018 DOC Acqueleia
Sauvignon Blanc 2018 DOC Acqueleia: kruisbes, aards (muscus?), zachte mineralen. Een beetje fruit-zoetig. Een verfijnde Sauvignon Blanc vergelijkbaar met een Sancerre uit de Loire. Maar dan erg goed betaalbaar. Deze wijn hebben we als project geïmporteerd!!!!!!!!!!!!!!!!
Mosaic Blanc 2018 DOC Sauvignon/Chardonny/Malvasia
Mosaic Ros (Refosco 100%) 2016 Special Selection
Mosaic Ros (Refosco 100%) 2015 Special Selection
We reden in 30 minuten van Tarlao naar Felluga:
16:30 uur: Livio Felluga +39 344 1298923 Alice Papagni marketing@liviofelluga.it Via Risorgimento 1 – 34071 Brazzano di Cormons (GO)
Professionele ontvangst en proeverij op afspraak in een schitterend oud klooster.Prachtig gelegen in de voetheuvels. Een toeristisch bezoek en bezichtiging waard. Vermoedelijk heeft het wijnbedrijf de functie om met zijn opbrengst het klooster en de landerijen in stand te houden.
De wijn wordt blijkbaar al vele jaren goed verkocht, maar wij liepen er niet warm voor. Voor ons stond de kwaliteit van de wijnen niet in relatie tot de (soms extreme) prijzen hiervoor.
We proefden:
Friulano 2017 DOC Friuli Colli Orientale
Pinot Grigio 2017 DOC Friuli Colli Orientale
Sauvignon Blanc DOC Friuli Colli Orientale
Illivio 2016. DO Friuli Colli Orientale: Chardonnay, Pinot Bianco, Picoliccio
Abazzia di Rosazzo 2016. DOCG Rosazzo
Rosazzo Friulano: 50%, Pinot Bianco 20%, Sauvignon Blanc 20%, Malvasia/Ribolla Galla
Terra Alte 2016 DOCG Rosazzo
Friulano 50% Pinot Bianco 25%, Sauvignon Blanc 25%
Refosco 2013 DOC Friuli Colli Orientale
Sosso 2015 DOC Friuli Colli Orientale: Refosco, Merlot, Pignolo
Picolit DOC Friuli Colli Orientale
We reden in 30 minuten van Felluga naar het Hotel B&B Udine waar we 19.00 uur aankwamen.
We hebben goed en doeltreffend gegeten in Ristorante Pizzeria Champagna D’Oro in Udine.
Dag 3: Donderdag 25 april. Na het uitchecken uit Hotel B&B Udine in 30 minuten rijden naar Arzenton.
9:00 uur Arzenton +39 0432716139 Matteo Arzenton arzenton.vini@gmail.com via Cormons, 221 a Cividale del Friuli (UD)
Dit is een eenvoudig boerenbedrijf. Een jonge modern denkende zoon met kennis van het wijn maken begroette ons hartelijk. Zijn vader bleef wat gereserveerd tegenover ons. Hier was de landbouwer-vader met zijn wijn-makende-zoon naar evenwicht aan het zoeken. De prijzen zijn erg goed. We zijn heel benieuwd naar de ontwikkeling van dit bedrijf.
We proefden:
Friulano 2018
Chardonnay 2018
Pinot Grigio 2018
Sauvignon Blanc 2018
Merlot 2016
Refosco 2015
Cabernet Sauvignon 2018
Cabernet Franc 2018
Scioppetino 2018 Apassiamento: zoete kersen, frambozen, kruidig licht maar erg harmonieus. Deze wijn hebben we als project geïmporteerd!!!!!!!!!!!!!!!!
Verduzzo Friulano 2015 passito: aardbeien? Romig, beetje karamel; lekkere dessertwijn bij roomijsjes met rood fruit. Deze wijn hebben we als project geïmporteerd!!!!!!!!!!!!!!!!
We reden in 30 minuten van Arzenton naar Movia. Dus we gingen de grens over naar Slovenië.
Hier kan iedereen op afspraak en tegen betaling naar toe. Er is ook een flinke restaurant in het gebouw. Het wijnhuis beroept zich op het begrip “natural wines”: “Natuurwijnen”dus. Dit is een moderniteit. De gedachte is dat er geen stabilisatie door sulfiet gedaan wordt en geen zuivering door middel van filtratie gedaan wordt. Geen enkele manipulatie dus. Maar er is ook geen concentratie van de wijn. Een geweldig idee voor consumenten, die geen enkele manipulatie van de wijnen dulden. Vermoedelijk zijn het dan ook geen wijnliefhebbers. Het is allemaal slap, verouderd op release-datum en vermoedelijk een risico bij verdere kelder-opslag.
11:00 uur Movia met een lunch. Movia +386 41 735 777 Tanja tanja@movia.si Ceglo 18, 5212 Dobrovo v Brdih. Slovenië.
Puro 2011. Brut Chardonnay, Rubolla Galla
Puro 2010. Brut Rose, Pinot Noir
Friulano 2017 Exto Gradic
Malvasia 2017
Ribolla 2016
Sauvignon 2017 12 maanden Barrique
Pinot Grigio Ambra
Pinot Noir 2012
Veliko Rdece Merlot 70%, Pinot Noir 20%, Cabernet Sauvignon 10%. 6-8 jaar in een oud vat
Lunar 2014 van Ribolla Galla
Het was 30 minuten rijden naar bij Edi Simcic. Aankomst:
14:15 uur Edi Simcic +386 30 602 564 Aleks simcic.aleks@gmail.com / info@edisimcic.si Vipolže 39a, 5212 Dobrovo, Brda.
Alleen een ontvangst voor professionals. Dit is een zeer modern en ontwikkeld wijnbedrijf. We hebben hier voor ons zelf besteld, maar kunnen dit niet aan onze wijnvrienden aanbieden. De prijs/kwaliteit is goed, maar voor onze wijnvrienden te duur. Dit is een goed voorbeeld van de ontwikkeling van het wijn maken in Slovenië. Vele Sloveense wijnmakers hebben geïnvesteerd om hoogwaardige wijnen te maken tegen een redelijke, maar flinke prijs. Ze willen duidelijk niet bulkwijnen tegen bulkprijzen produceren.
Ribolla Galla 2016
Malvasia 2016
Friulano 2015
Triton (Blend: Friulano, Ribolla, Chardonnay)
Chardonnay 2015 3 vineyards
Chardonnay 2015 single vineyard 40 jaars oude stokken
Sauvignon Blanc 2015
Pinot Grigio 2006
Triton Lex 2015 (Chardonnay, ribolla, sauvignon)
Duet 2016 Merlot 80%, Cab. Sauvignon 10%; Cab. Franc 10%
Duet Lex. 2014 Merlot 80%, Cab. Sauvignon 10%; Cab. Franc 10% selected
Kolos 2013 Barrel selection
Van Edi Simcic rden in 15 minuten naar Marjan Simcic (geen familie). Aankomst:
16:15 uur: Marjan Simcic +386 5 39 59 200 Valerija marjan.simcic@siol.net Ceglo 3b, 5212 Dobrovo
Alleen een ontvangst voor professionals. Alweer een zeer modern en ontwikkeld wijnbedrijf. Ook hier hebben we alleen voor ons zelf besteld. Hoogwaardige wijnen tegen een redelijke, maar flinke prijs. Het is prachtig gelegen en onder perfecte architectuur gebouwd. Het kijkt vanaf de heuvel over de grens met Italië (zie Colle Duga).
We proefden:
Basislijn. Friulano Sauvignonas 2018
Basislijn. Pinot Grigio 2018
Basislijn. Chardonnay 2018
Cru-selectie . Chardonnay 2017 1,5 jaar in het vat
Cru-selectie . Riboulla 2017 1,5 jaar in het vat
Sauvignon Blanc Opaka 2016
Chardonnay Opaka 2016
Sauvignon Blanc Opaka 2009
Cru-selectie . Pinot Noir 2016 2,5 jaar in het vat
Pinot Noir Opoko 2015 2,5 jaar in het vat
Teodor Rosso 2014 Merlot 85%, Cab. Sauvignon 15%
Opoko 2013 Merlot
Apassiamento Riboulla
Na de proeverij waren we 30 minuten later alweer in Italië. Aankomst:
18:30 uur Albergo Al Vescovo +390432726375 info@alvescovo.com Via Capoluogo 67, Pulfero, 33046, Italië
De reden om in dit aardige hotel te verblijven was, dat we vanuit dit hotel met een taxirit door de hotelkok naar het wereldberoemde restaurant gingen van Hisa Franco +386 5 389 41 20 Tamara info@hisafranko.com Staro selo 1, 5222 Kobarid.
Dag 4: Vrijdag 26 april Na de uitcheck uit Hotel Albergo Al Vescovo in 20 minuten naar:
10:00 uur Le Due Terre +39 0432 713189 Silvana Forte info@ledueterre.wine Via Roma, 68B, 33040 Prepotto UD, Italië
Klein Familiebedrijf. Alleen toegankelijk voor professonials. We maakten kennis met vader, moeder en dochter. Het wijnbedrijf is eigenlijk zeer klein, maar de verkoop is wereldwijd. De wijnen zijn van hoge kwaliteit maar vanwege de lage opbrengst niet goedkoop. Voor een paar reisgenoten van ons hebben nog enkele dozen geïmporteerd.
Sacrisassi Friulano 2016, 70% Ribolla Galle 30%
Sacrisassi Friulano 2011, 70% Ribolla Galle 30%
Pinot nero 2016
Sacrisassi Rosso 2016: Schioppetino 50%, Refosco 50%
Schioppetino 2014 100% 5 jaar op het vat
Merlot 2016 100%
In 15 minuten reden we van Le Due Terre naar Toros Franco. Aankomst:
11:30 uur Toros Franco +39 0481 61327 info@vinitoros.com località Novali, 12, 34071 Cormons Go
Een familiebedrijf en voor iedereen erg gemakkelijk en toegankelijk om te kopen en te proeven.
Ribolla Gialla 2018 DOC Collio
Pinot Bianco 2018 DOC Collio
Pinot Grigio 2018 DOC Collio
Chardonnay, 2018 DOC Collio
Friulano 2018 DOC Collio 10%
Chardonnay, 2008 DOC Collio
Pinot Grigio 2007 DOC Collio
Sauvignon Blanc 2018 DOC Collio
Sauvignon Blanc 2006 DOC Collio
Merlot 2015 DOC Collio
In 30 minuten reden we Toros Franco naar Gorizia. Aankomst:
13:30 uur Lunch bij Ristorante Pizzeria Al Cavallina Gorizia.
We reden van het restaurant in 10 minuten naar Dario Princic. Aankomst:
14:40 uur Dario Princic +390481 532730 Katia dario.princic@gmail.com Loc. Ossario 15/a, 34170 Gorizia.
Met moeite hebben we een afspraak kunnen maken. De dochter ontving ons en liet ons proeven.
Hier worden ‘orange’ wijnen gemaakt. Dit betekent, dat de wijnen erg lang op de schillen van de druiven rijpen. De gedachte hierachter is, dat de wijnen veel smaak te kunnen krijgen. De (witte) wijnen hebben daardoor ook relatief veel kleur. Vooral de wijnen van de Pinot Grigio (grijze schil).
We proefden:
Bianco Jakot Friuliano (Tokaj) 2016 IGT Venezia Guilia
Andere wijnen van het vat:
Tokaj, Blend
We reden van in 5 minuten van Princic naar Podversic. Aankomst:
16:30 Podversic +39 0481.78217 Elena Zavadlav damijan@damijanpodversic.com Via Brigata Pavia, 61, 34170 Gorizia (GO)
Ook hier worden ‘orange’ wijnen gemaakt. Zie boven. We kregen een hartelijk ontvangt. Maar kopen konden we niet.
We proefden:
Cuvee Tekaj Friulano 2014 (kouder jaar, met botrytis)
Malvasia 2014 (kouder jaar, met botrytis)
Malvasia 2015 (heter jaar, minder botrytis)
Kaplija Chardonnay 40%, Malvasia 30%, Tokaj 30%
Ribolla Galla
We gingen te voet van Podeversic naar Museo della Grande Guerra. Aankomst:
19.00 uur Museo della Grande Guerra en het Sacrario Militare Oslavia. Dit krankzinnige monument bevestigd de waanzin van de loopgravenoorlog (tussen Oostenrijk en Italië) in de eerste wereldoorlog.
In 30 minuten reden we van het Museo della Grande Guerra naar ons Hotel Italie, Triest. Aankomst:
19:50 uur Hotel Italia +39 040 369900 info@hotel-italia.it Via Geppa 15, Triëst, 34132. Een minimalistisch hotel.
’s Avonds te voet van Hotel Italia naar Trattoria ai Fiori. Aankomst:
20:00 uur Trattoria ai Fiori +39 040 300633 info@aifiori.com Piazza Attilio Hortis, 7
Dag 5: Zaterdag 27 april. Na het ontbijt en uitcheck uit het hotel in 30 minuten naar Skerk. Aankomst:
9:00 uur. Skerk +39 040 200156 Tina info@skerk.com Prepotto – Praprot 20 34011 Duino Aurisina Italië. Dit kleine wijnbedrijf is bezig zich uit te bouwen op een mooie locatie met in de verte de middellandse zee. Dit waren eerlijk gezegd: harde en moeilijk drinkbare wijnen.
We proefden:
Vitovska 2015
Malvasia 2015
Ogada 2016: Vitovska, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Malvasia
Terlan (Refosco) 2016
In 30 minuten reden we van Skerk naar Rencel. Aankomst:
11:00 uur Rencel. +386 31 370 561 Joško Renčel rencelwine@gmail.com Dutovlje 24, 6221 Dutovlje, Slovenië.
Sympathiek en eenvoudig boerenbedrijf, dat weinig ervaring en kennis heeft van de rest van de wijnwereld. Het smaakt eerlijk gezegd naar natuurwijn en mislukte “Orange-Wijn” . (zie hierboven).
We proefden:
Rencel Rose
Rencel Teran (Refosco)2016
Pinot Noir 2011 4 jaar in oud hout.
Vitovska 2015 (Orange stijl)
Malvasia 2015 (Orange stijl)
Cuvee Vincent Malvasia, Chardonnay, Vitowska
Sauvignon 2015 15% alcohol
Vitovska appasiamento
Krasko 2008, Teran, merlot en Cab. Sauvignon apassiamento
Negra
Malvasia 2003 passito
Teran 2003 15 jaar in kersenhout
Daarna reden we door naar Rijeka (Croatië) om daar het vliegtuig te nemen