Onze wijnreis naar Piedmont (Barolo, Barbaresco, Barbera, Arneis, Chardonnay)
Dinsdag 03.05.2022
Vanaf het vliegveld Malpensa bij Milaan reden in 50 mintuten naar Gattinara naar ons eerste bezoek. Aankomst 17:10 bij Nervi
+39 0163 833228 Elisa; Corso Vercelli 117, Gattinara Nervi heeft een indrukwekkend architectonisch gebouw in Gattinara. Dit lijkt alleen voor proffesionals ingericht. Er zijn 2 importeurs voor Nervi in Nederland. Wij kunnen niet importeren. Het wijnhuis Nervi is overgenomen door Aldo Conterno. Dit is een belangrijke producent in der regio (Barolo, Barbera). In dit huis is groots geinvesteerd. Wat een uitstraling! Het waren erg goede wijnen, maar eerlijk gezegd, was het ook wel erg prijzig.
We proefden:
Rosado 2021; 100% Nebbiolo alleen stalen tanks
Gattinara 2019; 100% Nebbiolo van het vat
Gattinara Valserana 2019; 100% Nebbiolo van het vat
Gattinara Molsino 2019; 100% Nebbiolo van het vat
19:00 van Gattinara reden we naar Asti
20:30 Hotel Rainero Asti; +39 901 413 53866; Via C. Benzo di Cavour 85, Asti. Asti in een leuk historisch stadje. Het hotel was prima
21:00 Restaurant Camponaro +39 0141 33252; Corso Vittorio Alfieri 36, Asti. Erg goed gegeten, met een uitgebreide wijnkaart, de kelner/sommelier liet zich door ons uitdagen en we hebben van allerlei moois bij een fijne maaltijd gedronken.
Woensdag 04.05.2022
8:40 Uitchecken hotel
9:00 Piero Busso +39 0173 67156 Via Albesani, Albesani, Cueno. Een hartelijke ontvangst door de vrouw van de wijnmaker. Dit is een gerenommeerd huis, dat wereldwijd zijn afzetkanalen heeft. Voor wine-projects een (te?) grote uitdaging. Het was een heerlijke kennismaking met de wijnen uit de regio van Alba en van de Barbaresco.
Barbera d’Álba Majano 2020; 100% Barbera in stalen tanks en rijping in grote 2500L vaten.
We proefden:
Langhe Bianco; Chardonnay 70% Sauvignon Blanc 30% Stalen Tanks.
Barbera d’Álba Stefanetto 2019; 100% Barbera in stalen tanks en rijping in grote 2500L vaten.
Barbaresco Mondino 2019; 100% Nebbiolo stalen tanks en rijping in grote 2500L vaten.
Barbaresco Gallina 2018; 100% Nebbiolo stalen tanks en rijping in grote 2500L vaten.
10:45 Van Pierro Busso naar Durio
11:00 Durio; +39 3311 591587; Regione Montà 9, 14041 Agliano AT, Italië. Het domein ligt nog net in het gebied van Monferrato, De wijngaarden liggen naast de beroemde wijngaarden van Vietti. Pierro is een jonge en enthousiaste wijnmaker. Leuk huis. Fantastisch voor Wine-Projects. Hij zoekt klanten en wij zoeken goede wijnen. Dat vormt een mooie verbinding. Hij vertelde vaak bezoek te krijgen van nederlandse klanten, die hem bezoeken vanaf een dichtbijzijnde camping. Daardoor is dit een toegankelijk adres voor iedereen om te bezoeken. Waarschijnlijk kun je hier wel het beste een afspraak maken als je wilt langs gaan.
We proefden:
Durio Monferrato Blanco 2021; 100% Roero Arneis van het vat 14,5% alcohol
Neuskracht: fris, redelijk krachtig Aroma’s in neus en smaak: floraal, appel, citrus en iets van anijs of venkel.
Beoordeling: lekker fris, bittertje, goed in de zuren. Deze wijn importeert Wine-Projects!!!!!!!!!!!!!
Monferrato Blanco 2019; 100% Roero Arneis. Fermentatie in franse eiken vaten, 6-7 maanden, 50% nieuw / 50% 2e jaars, 14,5% alcohol
Neuskracht: weinig Aroma’s in neus en smaak: niet meer fris, bittertje, goed in de zuren, maar weinig fruit
Beoordeling: te weinig fruit, smaak/bitterheid van de eiken vaten.
Barbera d’Asti Perberto; 2020 100% Barbera in stalen tanks en 14,5%
Neuskracht: en jong Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, lichte yoghurt, soort dropachtig iets
Beoordeling: nogal licht en redelijk harmonieus. Beetje weinig karakter.
Barbera d’Asti L´Armatore 2020; 100% Barbera in stalen tanks en 14,5% Biolabel
Neuskracht: weinig Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, zwarte kersen, pepertje
Beoordeling: mooi harmonieus. Dit is een biowijn met karakter. Deze wijn importeert Wine-Projects!!!!!!!!!!!!!
Barbera d’Asti Pesasco 2018; 100% Barbera in stalen tanks en 1 jaar in 1000 liter vaten en 14,5%
Neuskracht: weinig Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, zwarte kersen, iets meer peper
Beoordeling: mooi harmonieus. Ook met karakter en door het hout een beetje voller dan de
Barbera d’Asti Nizza DOCG Pragerolamo 2018; 100% Barbera in stalen tanks en 18 maanden in 500 liter vaten en 16,0%
Neuskracht: krachtig Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, zwarte kersen, ietsje peper, balsamico, vanille
Beoordeling: mooi harmonieus. veel karakter en volle wijn.
No name 2019; 100% Syrah in stalen tanks en 12 maanden in 500 liter vaten en 14,5%
Neuskracht: krachtig Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, zwarte kersen, ietsje peper
Beoordeling: mooi harmonieus. veel karakter, vol
Monferrato Rosso 2018; 100% Nebbiolo in stalen tanks en 12 maanden in 500 liter vaten en 14,5%
Neuskracht: mooi Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, zwarte kersen, tabak, leer
Beoordeling: redelijk harmonieus. Een beetje zwak. Misschien nog te jong.
Monferrato Rosso 2017; 100% Nebbiolo in stalen tanks en 12 maanden in 500 liter vaten en 14,5%
Neuskracht: mooi Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, zwarte kersen, tabak, leer
Beoordeling: redelijk harmonieus. weinig karakter, iets voller van smaak
12:45 Van Durio naar Restaurant Pan Pist
13:00 Lunch: Pan Pist
14:20 Van Pan Pist naar La Spinetta.
14:30 La Spinetta; +39 0141 877396 Professionele ontvangst. Vermoedelijk ook op afspraak mogelijk te bezoeken. Dit huis maakt al vele jaren wijnen die bij de wijn-journalisten (bijvoorbeeld Wine advocate van Robert Parker) hoge punten scoren. De prijzen zijn in deze cantina vergelijkbaar met de nederlandse prijzen. Dus hier is geen koopje te halen. Er is een wereldwijde verkoop.
We proefden:
Lidia Chardonnay 2019; 100% Chardonnay Stalen Tanks. Daarna 1 jaar eiken vaten dan weer stalen. (2019 93PP)
Langhe Bianco Sauvignon Blanc 2019; 100% Stalen Tanks. Daarna 1 jaar eiken vaten; 50% non-maleolactic: 50% maleolactic. (91 PP voor 2017)
Ca di Pian Barbera d’Ásti DOCG 2019; Stalen Tanks. Daarna 1 jaar eiken vaten;
Gallina 2018 Barbera d’Álba DOCG 2019; Stalen Tanks. Daarna 16 maanden eiken vaten. (2018 92PP)
Bionzo 2018 Barbera d’Ásti DOCG 2019; Stalen Tanks. Daarna 16 maanden eiken vaten;
Langhe Nebbiolo DOCG 2020; Nebbiolo 100% Stalen Tanks. Daarna 12 maanden eiken vaten; De jonge stokken staan in Barbaresco regio.
Beoordeling: krachtig, deze wijn heeft potentieel. Opvallend is het donkere fruit bij deze Nebbiolo. Voor zijn prijs is dit een interessante wijn
Pin Monferato Rosso DOCG 2019; Nebbiolo 65% Barbera d’Álba 35% Stalen Tanks. Daarna 12 maanden eiken vaten
Barbaresco Galina 2019; Nebbiolo 100% DOCG Stalen Tanks. Daarna 22 maanden eiken vaten;
Barbaresco Starderi Vursu 2019; Nebbiolo 100% DOCG Stalen Tanks. Daarna 22 maanden eiken vaten; (2019 95PP)
Barolo Campe 2018; Nebbiolo 100% DOCG Stalen Tanks. Daarna 22 maanden eiken vaten. Barrique
Toscana Sassantino 2006; Sangiovese 100% IGT Stalen Tanks. Daarna 22 maanden eiken vaten. Barrique
16:30:00 Van La Spinetta naar Vinory
17:00 Olivero and Vinory; Piazza Garibaldi 46, Nizza Monferrato. Hier hebben we van beide wijnmakers en dus van hun twee wijnhuizen kunnen proeven. Professionele ontvangst op het domein van Olivero. Goede wijnen van hoog niveau. Alleen voor een professionele ontvangst. We hebben hier veel moois voor ons zelf kunnen kopen.
We proefden:
Olivero Langhe Arneis 2021; 100% Roero Arneis 2 dagen skin-kontakt; Maceratie en fermentatie
Neuskracht: redelijk Aroma’s in neus en smaak: Appel beetje steenfruit geen fruit
Beoordeling: iets fris, maar toegankelijk.
Vinory Roere Arneis 2021; 100% Roero Arneis 6 dagen skin-kontakt; Arneis maceration/ fermentation
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: Appel, beetje grassig, beetje floraal
Beoordeling: minder goed, beetje grassig
Olivero Cinque Langhe D.O.C. 2019; 100% Manzoni Bianco Stalen tankl, deel rijping in 1 vat. 14,5% Alcohol
Neuskracht: redelijk, Aroma’s in neus en smaak: Appel, bloemig, honing, vanille
Beoordeling: Vette dikke wijn met flinke ‘gele’ appeltonen, een beetje te duur.
Vinory Barbera d’Ásti Sup 2019 DOCG; Stalen Tanks 12 maanden frans 500 L
Neuskracht: zwak. Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, zwarte kersen, tabak, leer
Beoordeling: Flinke body met behoorlijk veel zwart fruit
Vinory Barbera d’Ásti D.O. 2019 Nizza DOCG; Stalen Tanks 12 maanden frans Barrique
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, zwarte kersen, tabak, leer
Beoordeling: Flinke body flink fruitig maar te duur
Olivero Barbera d’Álbi (classic) 2019 DOCG; Stalen Tanks 12 maanden frans 500 L
Neuskracht: zwak. Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, zwarte kersen, veel minder tabak en leer
Beoordeling: Flinke body met behoorlijk veel fruit
Olivero Barbera d’Albi Sup Campii Raudii 2019 DOCG; Stalen Tanks 18 maanden frans barriques
Neuskracht: zwak . Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, zwarte kersen, geen tabak en geen leer
Beoordeling: harmonieus met heel veel zacht fruit maar heeft weer meer zuren. Erg goed!!!!
Olivero Langhe Nebbiolo 2020 DOCG; Stalen Tanks 18 maanden frans barriques
Neuskracht: zwak. Aroma’s in neus en smaak: kersen beetje tannine
Beoordeling: Makkelijk drinkbaar, beetje zoetig.
Olivero Barolo 2018 DOCG; Stalen Tanks 18 maanden frans barriques
Neuskracht: zwak. Aroma’s in neus en smaak: kersen beetje tannine
Beoordeling: : Makkelijk drinkbaar, beetje zoetig
Olivero Barolo Bricco Ambrosio 2018 DOCG Stalen Tanks 18 maanden frans barriques
Neuskracht: zwak. Aroma’s in neus en smaak: kersen beetje tannine
Beoordeling: iets meer diepang dan de vorige. Erg goed!!!!
Vinory Barolo Bussia 2018 DOCG Stalen Tanks 18 maanden frans barriques
Neuskracht: zwak. Aroma’s in neus en smaak: kersen beetje tannine
Beoordeling: de krachtigste van alle voorgaande Barolo’s, soepel, Wordt dit een wijn met tertaire tonen? Wel erg goed, maar weer iets duurder.
18:30 Van Vinory naar Alba
19:00 Hotel Alba in Alba. Dit hotel is een betonnen kolos uit een vroegere tijd, maar ontbijt was goed en de kamer voldoende verzorgd.
20:30 Restaurant Il Tritico Osteria
Dag 3: do 5 mei
8:30 Uitchecken hotel
9:30 Merenda Sonoira +39 33988 27224 Marco and Frederico Proeverij in Enoteca del Ponte Via S. Giuseppe 11, 12060 Novello
Merenda Sonoira (de naam is van een snack en een slaapje aan het eind van de middag). Een gezamenlijk project van vrienden. We proefden de wijnen in de Enoteca del Ponte. De Enoteca heeft een enorme collectie wijnen te koop. Merenda Sonoira is een paar jaar geleden begonnen en ze maken in de Novello-Regio 15.000 flessen per jaar. Goede wijnen van hoog niveau. Alleen een professionle ontvangst. We hebben hier moois voor ons zelf kunnen kopen.
We proefden:
Merenda Sonoira Spumante van Pinot Noir Methode Classique extra Brut
Neuskracht: explosief. Aroma’s in neus en smaak: schraal, zuur, beetje aardbei
Beoordeling: volledig fruitloos na een paar minuten ook maar weinig smaak.
Merenda Sonoira Cimpe Langhe Bianco 2021; 100% Chardonnay geen maleoactische fermentatie
Neuskracht: redelijk krachtig. Aroma’s in neus en smaak: Appel, citrus
Beoordeling: futloos omdat hij niet gefermenteerd is. Waarschijnlijk omdat ze daarmee een frisheid in deze Chardonnay willen behouden.
Merenda Sonoira Sapel Langhe Nebbiolo 2020; 100% Nebbiolo 4 maanden in 20.000 L vaten, 25 jaar oude stokken uit 3 wijngaarden
Neuskracht: zwak . Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, zwarte kersen, tabak, leer
Beoordeling: Flinke body maar behoorlijk zwart fruit. Interessante prijskwaliteit-verhouding!!
Merenda Sonoira Sej Barbera D’Alba Sup. 2020; Oude 500 L vaten
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: zwarte en rode bessen, beetje yoghurt.
Beoordeling: Mooi fruit, goede spanning door zijn zuren. Deze wijn hebben wij alleen voor onszelf ingekocht!!!!!
Merenda Sonoira Kidi Barolo 2018 (uit Novello); 55 jaar oude stokken
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: aardbei, frambozen, beetje tannine, paddestoelen
Beoordeling: Redelijk krachtig en misschien een mooie wijn als je deze een flink aantal jaren in de kelder laat rijpen
Deze wijn hebben wij alleen voor onszelf ingekocht!!!!!
Merenda Sonoira Kidi Barolo 2016 (uit Novello); 55 jaar oude stokken
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: aardbei, frambozen, beetje tannine, paddestoelen
Beoordeling: krachtiger dan 2018. Het jaar 2016 was beter dan 2018. en daarmee belooft de wijn meer
Deze wijn hebben wij alleen voor onszelf ingekocht!!!!!
11:15 Van Enoteca del Ponte naar Vajra. Familiebedrijf. 400.000 Flessen. Arneis, Dolcetto, Barbera Barolo
11:30 G. D. Vajra +39 01735 6257 Piazza della Vite e del Vino 1, Barolo. Wij kregen een hartelijke ontvangst en een leuke rondleiding. Er is een goede wijnshop, waar ook veel te proeven is (vermoedelijk tegen betaling). Natuurlijk allemaal aldaar te koop. Zeker een adres om langs te gaan. Prijzen in deze shop zijn erg goed en zo als het hoort: goedkoper dan in de winkels in het buitenland. Wine-Projecst kan dit niet importeren. Hier langs gaan en hier lokaal kopen is dus een goede optie.
We proefden:
Baudana Dragon Langhe Bianco 2021; Chardonnay 65% Sauvignon 18% Riesling 18%, Nascheita 8%
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: tropisch fruit, gele appels, vanille
Beoordeling: foutloos, best wel krachtig maar geen spanning of bijzonderheid
Dolcetto D’Alba Costa Fossati 2020; 100 % Dolcetto oude stokken. (zelfde prijs als de Nebbiolo)
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: zwarte en rode bessen, beetje yoghurt.
Beoordeling: Duidelijk karakter. Veel fruit, veel tannine, veel zuur, wel wat 1-dimensionaal
Barbera D’Alba 2021; 100% Barbera
Neuskracht: zeer zwak. Aroma’s in neus en smaak: zwarte en rode bessen, beetje yoghurt.
Beoordeling: makkelijk maar t e dun in zijn fruit, beetje spanning door de zuren.
Kye Freisa Langhe D.O.; 100% Freisa 18 maanden in grote vaten
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, zwarte kersen, beetje tabak beetje leer, bosgrond
Beoordeling: Niet erg geconcentreerd heel apart. Die aardse tonen met behoorlijk wat fruit. De wijn heeft de smaaksensaties van gerijpte Barolo´s. Erg interessant!!!!!!
Nebbiolo D’Alba D.O. 2020; 100% Nebbiolo 18 maanden in grote vaten (stokken minimaal 10 jaar oud)
Neuskracht: sterke eucalyptus, kruidig Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, , eucalyptus, groenige kruiden tabak beetje leer
Beoordeling: de kruidigheid blijft irriteren, terwijl de wijn matig tot weinig fruit heeft.
Barolo Albe D.O. 2018; 100% Nebbiolo
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: frambozen, zwarte kersen, beetje tabak, beetje leer
Beoordeling: mooi harmonieus maar zoetig
Barolo Coste de Rose D.O. 2018; 100% Nebbiolo (2018 94 PP)
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, zwarte kersen, animalisch beetje tabak, beetje leer
Beoordeling: harmonieus maar jong. Behoorlijk wat tannines. Beloofd tertiaire tonen te krijgen
Consumentenprijs shop EURO 68,00
Barolo Bricco delle Viole D.O. 2018; 100% Nebbiolo (2018 95 PP)
Neuskracht: sterk. Aroma’s in neus en smaak: frambozen, zwarte kersen, beetje tabak, leer
Beoordeling: harmonieus, maar behoorlijk wat tannines. Beloofd tertiaire tonen te krijgen
13:00 Van Vajra naar Castiglione Falletto.
13:15 Lunch: Cantina Communale con Cucina. Professioneel restaurant in een wijn-cooperatie. Het restaurant heeft een fantastische keuken. Erbij hoort een enoteca/wijnshop. De standaard Barolo van de coöperatief voor EURO 30,00 is erg goed. Dit kun je bij een maaltijd ook aan de tafel bestellen. Verder is het uitzicht vanaf het terras ongelooflijk mooi en sfeervol. Hier moet je dus eigenlijk een keer een lunch-diner doen. Een belevenis.
14:40 Van Castiglione Falletto naar Dogliani
15:00 Ca’Viola +39 0173 70 547 Borgata S. Luigi, 11, 12063 Dogliani. Mooie winery met een prachtig historisch ingericht landhuis. Met B&B en een wijnshop.
We proefden:
Ca’Viola Arneis 2021; 95% Arneis 5% Riesling
Ca’Viola Dolcetto D’Alba Milotte 2021; Stalen tanks 10 maanden
Ca’Viola Barbera D’Alba brichet 2020; Stalen tanks 14 maanden in grote vaten
Ca’Viola Barbera D’Alba Sup Bric du Luv 2020; Stalen tanks 18 maanden in eiken vaten
Ca’Viola Barolo Sottocastello Novello; 2018 10 jaar oude stokken
16:30 Van Dogliani naar Serralunga D’Alba
We proefden:
17:00 Cantina Giacomo Anselma in Serralunga D’Alba, Piazza Maria Capellano. Serralunga heeft veel leisteen en kalk. Een ietwat ouder echtpaar ontvangt je in hun winkeltje/proeflokaal. Alle wijn wordt min of meer op dronk gemaakt en op dronk verkocht. Het is een zeer oxidatieve stijl. De wijnen zijn daardoor op het moment van release al veel tannine kwijt. Het (tertiaire) karakter van deze wijn kun je daardoor al vroeg proeven. Ik denk wel, dat daardoor het echte potentiëel van dit fantastische terroir verloren gaat.
We proefden:
Anselma Barbera
Anselma Langhe Nebbiolo 2018; 100% Nebbiolo Fermentatie in Cement. Stalen vaten 6 maanden. 12-18 maanden in grote houten vaten.
Anselma Barolo 2015; 100% Nebbiolo
Anselma Barolo Coraletto Riserva 2014; 100% Nebbiolo
Anselma Barolo Vignarionda Riserva 2013; 100% Nebbiolo
Anselma Barolo Reserve Felice 100 Years Vignarionda 50/50 Coraletto Riserva 2012; 100% Nebbiolo
Anselma Barolo Vignarionda Riserva 2011; 100% Nebbiolo
18:30 Van Serralunga D’Alba naar Torino
19:15 Hotel Miramonti Torino +39 0112 03434 Piazza Derna 238, Torino
20:30 Restaurant: Enoteca Buosi Torino. Erg goed restaurant met een goede wijnkaart. We werden erg goed geadviseerd bij de keuzes van de wijnen.
08:00 instappen bus
9:00 Cantina Povero +39 370 1294281 Via Mattutina 6, Cisterna d’Asti.
Een groot huis met een rijke familie-geschiedenis 1,2 miljoen flessen per jaar met een flinke portofolio. Er is een wijnshop. Je kunt aldaar dus ook inkopen. Ik zou wel voor een bezoek vooraf informeren en afspreken. Een huis met een hele goede prijs/kwaliteitverhouding. Niet de top van de Piemonte, maar voor vroeg toegankelijke wijnen voor prima prijzen. Het betaal je voor de wijn en niet voor de marketing.
We proefden:
Tenuta Larame DOCG Fippiane Spumante (Metodo Classico); 100% Roero Arneis
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: citrus, appel, anijs,
Beoordeling: Ietwat grove bruis, mooi fris als aperatief
Tenuta Larame DOCG; 100% Roere Arneis
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: peer, oude appel, beetje anijs,
Beoordeling: een beet zwak, makkelijk, maar niet zo interessant
Il Sendallo Piemonte DOC; Chardonnay 100%
Neuskracht: krachtig. Aroma’s in neus en smaak: licht tropisch fruit
Beoordeling: redelijk, makkelijk drinkbaar, maar een beetje oninteressant
La Dame Artesana Rosato Barbera DÁsti DOCG ;
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: aarbei, ziltig
Beoordeling: niet interessant. zwakke smaken
Contrada Maestra Barbera D’Asti Piemonte DOCG;
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, kersen, pruimen,
Beoordeling: makkelijk drinkbaar, niet zwaar maar een goede rode zomerwijn bij een beetje vlees/worst of kaas
Capitana del Palio Dolcette Monferrato DOCG;
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, kersen, beetje metalig/yoghurt,
Beoordeling: makkelijk drinkbaar, iets meer spanning, niet zwaar, Pizza wijn. Leuke Dolcetto!!
Marida Barbera D’Asti Piemonte 2018 DOCG; 1 jaar vaten 20% in eiken vaten
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, kersen, pruimen, vanille
Beoordeling: makkelijk drinkbaar, meer diepgang door het hout, geen erg lang leven
Deze wijn importeert Wine-Projects!!!!!!!!!!
Cabane Piemonte 2017 DOCG; 20% Cabernet Sauv 40% Barbera 40% Nebbiolo
Neuskracht: redelijk.Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, kersen, vanille
Beoordeling: makkelijk drinkbaar, maar wel wat oppervlakkig
Sybane Piemonte 2019 DOCG; 15% Syrah 42,5% Barbera 42,5% Nebbiolo
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, kersen, peetje pepertje vanille, leer/tannine
Beoordeling: makkelijk drinkbaar, lekker iets meer spanning. Deze wijn importeert Wine-Projects!!!!
Tumlin Loreto Nebiollo Roero 2017 DOCG; 100% Nebbiolo
Neuskracht: redelijk krachtig. Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, kersen, pruim, vanille
Beoordeling: zoetig, makkelijk drinkbaar, licht
Batu Barbaresco 2018 DOCG; 100% Nebbiolo
Neuskracht: redelijk krachtig. Aroma’s in neus en smaak: zwarte bessen, kersen, pruim, vanille
Beoordeling: zoetig, makkelijk drinkbaar, mooi
Priore Barolo DOCG; 100% Nebbiolo
Neuskracht: redelijk krachtig. Aroma’s in neus en smaak: beetje zwarte bessen, kersen, pruim, vanille
Beoordeling: makkelijk drinkbaar, mooie instapper als Barolo
Deze wijn importeert Wine-Projects !!!!!!!!!!
Pescaja +34 941 322 301 Martina Callegari; Frazione San Mateo, Via Cima 59, of Strada Provinciale 12e 47, Cisterna d”Asti. 400.000 flessen per jaar. Zeer professionele ontvangst. Er was veel onduidelijkheid of wij wel of niet importeren mochten. Uiteindelijk wilden wij de Roero Arneis, maar die was toen al weer uitverkocht. Deze wijnmaker verkoopt overal op de internationale markt. Hun geheim is, dat direkt na de oogst de (witte) druiven in de kelder zuurstofvrij en gekoeld worden gehouden onder vloeibare CO2. Hierdoor behoudt de wijn zijn frisheid.
We proefden:
Stella Roero Arneis DOCG 2021. Een mooie loepzuivere wijn. Fris en intensief. Erg interessant!
Celestine Sauvignon Blanc Piemonte DOC 2021
Solo Lina Arneis Roero DOCG 2020 100% Arneis
Solneri Barbera D’Asti DOCG 2021 6 Maanden hout 14,5% alcohol
Tuke Terre Alfieri DOVG 2021 100% Nebiolo Bio
Solneri Nizza DOCG 2019 100% Barbera 18 Maanden Barrique 14,5% alcohol
14:30 Nino Costa +39 333 2750 256 Alessandro Costa Frazione Benna 5, Monta Die dorpje ligt aan de rand van Roere. Veel kalk in de grond.
Een enthousiaste jonge wijnmaker, die expandeert en kwalitatief hard aan de weg timmert. Op afspraak kun je hier zeker wat proeven en in ieder geval kopen.
We proefden:
Seminari Roero Arneis DOCG 2021; 13,5% van 5 wijngaarden
Neuskracht: redelijk krachtig. Aroma’s in neus en smaak: floraal, grassig citrus, kruidig
Beoordeling: Mooie mix tussen frisheid en vettigheid
Sarun Roero Arneis DOCG 2020; Single-Vinyard (veel kalk in de grond) 12 maanden in vaten
Neuskracht: redelijk krachtig. Aroma’s in neus en smaak: heel zacht en vol, beetje abricoos, beetje geel appel,
Beoordeling: Glad en foutloos, maar dit gaat na een tijdje vervelen en dan komt er een bittertje naar boven.
Sarun Roere Arneis DOCG 2018; Single-Vinyard (veel kalk in de grond) 12 maanden in vaten
Neuskracht: redelijk. Aroma’s in neus en smaak: heel zacht en vol, beetje abricoos, beetje geel appel,
Beoordeling: Mooie mix tussen frisheid en vettigheid. Iets verder ontwikkeld
Ambrosi Rosato 2021; 100% Nebbiolo 48 uur op 3 graden. Daarna geselecteerde/gecontroleerde gisting 13,5%
Neuskracht: redelijk zwak. Aroma’s in neus en smaak: beetje aardbeitjes, meer mineralig
Beoordeling: volledig op smaak, maar voor ons niet interessant.
Barbera D’Alba “Bardot” DOCG 2020; Alleen stalen vaten
Neuskracht: redelijk krachtig. Aroma’s in neus en smaak, zwarte bessen en rode kersen, redelijke zuur en tannine
Beoordeling: goed op dronk, beetje licht, beetje 1- dimensionaal
Langhe Nebbiolo “Cabora” DOCG 2020; 8 maanden (gemaakt met extractie van Tannine)
Neuskracht: zwak. Aroma’s in neus en smaak: zwarte kersen, kersen, dropperig, leer, aardse tonen
Beoordeling: lichte wijn met redelijk, wat zacht rood/zwart fruit en maar weinig tannine. Lijkt een beetje Bougogne-achtig
Deze wijn importeert Wine-Projects !!!!!!!!!!
Barbera D’Alba “chicin” DOCG 2020; Alleen stalen vaten single-vinyard na fermentatie 18 maanden in grote vaten
Neuskracht: redelijk krachtig. Aroma’s in neus en smaak, zwarte bessen en rode kersen, beetje mint salie, redelijke zuur en tannine
Beoordeling: veel te zwak voor deze prijs
Nebbiolo D’Alba “Carlun” DOCG 2018; 100% Nebbiolo 18 maanden in grote vaten
Neuskracht: zwak. Aroma’s in neus en smaak: zwarte kersen, rode kersen, pruim, beetje kruidig
Beoordeling: redelijke body, rood fruit, tannines zijn geitregreerd met genoeg zoetigheid
Deze wijn importeert Wine-Projects !!!!!!!!!!
Nebbiolo Roero “Gepin” DOCG 2017; deels 50% is 100 jaar oud
Neuskracht: redelijk krachtig. Aroma’s in neus en smaak: zwarte kersen, rode kersen, pruim, paddestoelen zoethout
Beoordeling: Erg lekker met een mooie ontwikkeling, opwindend.
Nebbiolo Roero “Gepin” Riserva DOCG 2015; deels 50% is 100 jaar oud. Hij laat de hele druiventros 48 maanden in nieuwe vaten.
Neuskracht: redelijk krachtig. Aroma’s in neus en smaak: zwarte kersen, rode kersen, pruim, (minder paddestoelen) zoethout
Beoordeling: Minder spanning in de wijn maar meeer zoet en zachtheid
Nebbiolo Roero “Gepin” Riserva DOCG 2017; deels 50% is 100 jaar oud Hij laat de hele druiventros 48 maanden in nieuwe vaten.
Neuskracht: redelijk krachtig. Aroma’s in neus en smaak: zwarte kersen, rode kersen, pruim, (minder paddestoelen) zoethout
Beoordeling: weer meer spanning in de wijn, zoet en zachtheid.
16:25 van Montá naar Canova
16:30 Malvira +39 0173 978145; Maria Stelle; Via Case Sparse 144, Canova. Familibedrijf 400.000 Flessen. Enorm breed Portofolio. Ze proberen nu Spumante op de markt te brengen (Charmat, Metodo Classico) Wit en Rose. We kregen een ontvangs door de eigenaar zelf. Er is een prachtig vakantieverblijf aan dit bedrijf verbonden. Het is in ieder geval een echte aanrader om daar een paar nachtjes te verblijven.
We proefden:
Rose Gauche Rose (Method Charmat) zero dosage 100% Nebbiolo (2e jaargang). Deze werd zeer verschillend door ons beoordeeld.
Roero Arneis 2021 DOCG; 100% Arneis (kalkhoudend zand)
Roero Arneis Renesio 2020 DOCG; 100% Arneis (kalkhoudend zand)
Roero Arneis S.S. Trinita 2020 DOCG; 100% Arneis (kalkhoudend zand)
Roero Arneis Saghlieto Riserva 2019 DOCG; 100% Arneis (kalkhoudend zand)
Langhe Bianco “Tre Uve” 2019 DOCG; 40%Sauvignon, 40% Chardonnay, 20% Arneis Opgevoed in houten vaten
Langhe Bianco “Tre Uve” 2016 DOCG; 40%Sauvignon, 40% Chardonnay, 20% Arneis Opgevoed in houten vaten
Roere Arneis “senza sulfiti” Natuurwijn DOCG; 100% Arneis Stalen vaten
Roere Nebbiole 2018 DOCG; 100% Nebbiole
Nebbiole Mombeltrano Roere Riserva 2017 DOCG; 100% Nebbiole
Nebbiole Mombeltrano Roere Riserva 2012 DOCG; 100% Nebbiole
Nebbiole Mombeltrano Roere Riserva 2009 DOCG; 100% Nebbiole
Neuskracht: redelijk krachtig. Aroma’s in neus en smaak:: rode kersen, rode bessen rozebottels, pruimen, beetje balsamico
Beoordeling: mooi verouderd en diep geworden. Deze wijn is zeker een voorbeeld voor de rest.
Barolo Boiollo (Brunate) DOCG 2016; 100% Nebbiollo Frans eiken.
18:30 van Canova naar Torino
19:40 Hotel Miramonti Torino; +39 0112 03434; Piazza Derna 238, Torino
20:00 Restaurant: La Cucina de Ramon. Een fantastisch verassingsmenu in dit kleine Restaurant . Alles voor een klein bedrag en met goede wijnen die perfekt samengingen met de gangen. Ook daarin weer een fastastisch prijs/kwaliteit. Hopelijk blijven ze heel lang in bedrijf, want dit gaat hun een ster opleveren.
8.00 instappen bus
8.00 van Torino naar Ghemme
9:15 Uur Cantalupo. Professionele ontvangst. Ghemme ligt in het iets koelere noorden van Piedmont. Daardoor is de rijpheid van de Nebiolo iets minder en hebben de wijnen een wat hogere zuurgraad.
We proefden:
Carolus Herbalucce 2021 50% Arneis 30% 20% Chardonnay
Villa Horta 2020 DOC Colli Novaresi 100% Vespolina 1 jaar in stalen tanks
Agamium 2019 DO Ghemme 100% Nebbiolo Lang in grote houten vaten
Anno Primo 2013 DOCG Ghemme 100% Nebbiolo
Collis Breclemae 2015 DOCG Ghemme 100% Nebbiolo 3,5 jaar in keine houten vaten, 14,0%
Abate di Cluny 2015 DOC Colline Novaresi 100% Nebbilo soort late harvest, 1,5 jaar in grote vaten 14,0%
11: 15 van Ghemme naar Ghemme
11:20 La Torretta; +39 339 377 4129; Silvia Ferro; Strada Provinciale per Cavaglio 10, Ghemme. Ze zeggen `natuurwijn` te maken. Altijd onduidelijk wat dit betekent. Hier werd bedoeld, dat er geen toevoegingen, zoals sulfiet toegevoegd worden. Maar daarentegen worden er wel weer aparte gisten toegevoegd. Als dit alles valt onder de definitie: `natuurwijn` dan is wel goede natuurwijn, want ze weten hoe ze goede wijn moeten maken.
La Toretta
We proefden:
Bianco Fogliaretto 2019 DOC Coline Novarese; Herbalucce 100% gemaakt met een aparte gistsoort
IL Luco Vespolina 2019 DOC Coline Novarese; Vespolina 100% gemaakt met een aparte gistsoort
Il Motto 2012 DOCG Ghemme 100% Nebbiolo 20 jaar oude stokken
Reserva 2012 DOCG Ghemme 100% Nebbiolo 70 jaar oude stokken
13:30 van Ghemme naar vleigveld Malpensa