4. Proeven als een Pro met de K.A.R.A.A.T.-Methode:
Deze manier van proeven is vooral bedoeld om de wijn te herkennen en om de verschillende te kunnen definiëren. Daardoor kun je beter de herkomst van deze wijn kunt bepalen. Het is daarmee een goede scholings-methodiek voor wijncursisten.
Hier kun je met de K.A.R.A.A.T.-Methode van Cees van Casteren aan de slag.
Hiervoor is zijn boek: “proeven als een pro” een hele goede leidraad.
Je beoordeelt:
K: Kleur: Beoordeling van de kleur van de wijn
A: Aroma’s: Welke geur—en smaak-aroma’s heeft de geproefde wijn. Hij onderscheid hier de primaire aroma’s van de druif, de secundaire aroma’s van de bewerking van het druivensap voor botteling en de tertiaire aroma’s die ontstaan door rijping op de fles
R: Restsuiker: hoeveel restsuiker zit er nog in de wijn
A: Aciditeit. Hoeveelheid zuren die te proeven zijn
A: Alcohol. De hoeveelheid alcohol die te proeven is in de wijn
T: Tannine. De hoeveelheid tannine die te proeven is in de wijn