3. Kwalitatief proeven. De 100-punten (Robert Parker) methode.
- Deze manier van proeven is vooral bedoeld om de kwaliteit van de wijn en de wijnmaker te bepalen.
- Je vind hier het “proefformulier Parker”
- Er is een range van 50 tot 100 punten.
- Elke wijn heeft sowieso 50 punten. Door punten te verdelen kan de wijn maximaal 100 punten verdienen.
- Je beoordeelt:
- de kleur van de wijn: Max. 2,5 punten
- de consistentie van de wijn: Max. 2,5 punten
- De kracht van de geuren in de wijn.: Max. 10 punten
- Het aantal geuren in de wijn.: Max. 15 punten
- De volume/body/smaakconcentratie van de smaken in de wijn: Max. 20 Punten
- Het aantal smaken in de wijn: Max. 20 Punten
- de lengte van de afdronk: Max.20 Punten
- de nagedachtenis van de afdronk: Max. 5 Punten
- De harmonie in de wijn: Max. 5 Punten